Samtidig som myndighetene tror tallet på døde trolig vil stige, advarer hjelpearbeidere og lokale myndigheter nordvest i Pakistan mot at kolera og andre sykdommer. Disse kommer til å spre seg blant de overlevende etter flommen, dersom rent drikkevann og sanitærinstallasjoner ikke når de rammede raskt nok.

Barn rammes

Så langt skal over 100.000 mennesker ha fått kolera eller mageinfeksjoner på grunn av mangelen på ren vann og mat. De fleste av disse er barn.

Redningsmannskaper forsøker å nå fram til de nærmere 30.000 menneskene som fortsatt er fanget eller isolert av de enorme vannmassene.

En midlertidig leir huser nå 640 familier fra Nowshera-distriktet, som er hardt rammet av flommen.

Flere av familiene i leiren retter sinne mot regjeringen i landet, som de mener har reagert for sent og for dårlig for å hjelpe de flomrammede. Det finnes ingen skikkelige toaletter eller bad, og ingen mulighet for å slippe unna den kveldende heten og stikkene fra mygg. De fleste flyktet i det de sto og gikk i, og barna vandrer rundt nakne, mens smittefaren øker.

Nødhjelp på vei

Flommen skal være den verste i Pakistan på 80 år. Verdenssamfunnet har begynt å gi omfattende hjelp til ofrene for flommen i Pakistan, men katastrofen vil trolig bli enda verre fordi det er ventet mer regn.

Ifølge en talsmann for FNs barnefond UNICEF, Abdul Sami Malik, frykter man at vannmengdene er i ferd med å nå sentrale områder i Pakistan som Punjab-provinsen og Sindh-regionen. Punjab er Pakistans viktigste matproduserende område. Matvareprisene er også begynt å stige kraftig.

USAs ambassade i Pakistan kunngjorde tirsdag at landet gir cirka 60 millioner kroner (10 millioner dollar) til øyeblikkelig, humanitær hjelp. EU donerer rundt 240 millioner kroner (30 millioner euro), mens Kina har gitt rundt 8,8 millioner kroner (10 millioner yuan).

Norge bidrar med 30 millioner kroner for å støtte nødhjelpsarbeidet i Pakistan i den akutte fasen, opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre.