AUSTIN, TEXAS (Nettavisen) Det sier professor Rob Reich, professor i Political Science ved Stanford University til Nettavisen.

Advarer Facebook

Under konferansen SXSW, som nå pågår i Austin i Texas, deltok professoren i panelet under debatten Lawful, but Awful: Curbing Harmful Content Online.

Les også: Latterliggjør Donald Trumps «gigaseier»: - Dette vil bli stygt

Der kom han med sterke advarsler om at Facebook og andre aktører som Instagram, Twitter og TikTok er nødt å innføre klare regler for hva politikere kan og ikke kan dele på plattformen, i god tid før Trump kan returnere.

Trump ble utvist fra både Facebook og Twitter etter opprøret fra tilhengerne som endte med stormingen av kongressbygningen 6. januar.

- Jeg tror han stiller som presidentkandidat og jeg tror han er tilbake på både Twitter og Facebook innen utgangen av året, sier Reich til Nettavisen.

Les også: Diskuterer Putins mentale tilstand: - Dette er bisart, det henger ikke på greip

Trump ble utvist i to år

Med i paneldebatten på SXSW var også Julie Owono, som er Executive Director ved Internet Sans Frontières. I tillegg sitter hun i Facebook Oversight Board, som er et rådgivende tilsynsorgan for Facebook og Instagram.

Les også: Trump filleristes for sin genierklæring av Putin

Owono var blant dem som rådet Facebook til å komme med en eksakt dato for når Donald Trump kan returnere til Facebook og Instagram etter at han ble utvist.

Les også: Komikeren sjokkerte med «Donald Trumps selvmord»: Nå angriper han igjen

- Vi sa til Facebook at de burde sette en dato for når han kunne returnere, fordi de hadde utvist ham på ubestemt tid. Begrepet ubestemt tid var ikke noe som sto i deres interne regler, og basert på dette, satte de en grense på to år, sier Owono til Nettavisen.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

Facebook kom kort tid senere med en uttalelse der de slo fast at Trump var utvist fra Facebook i to år, fra 7. januar 2021, dagen etter opprøret i Kongressen.

Dermed kan Trump i teorien kunne returnere til Facebook og Instagram i januar i neste år. Facebook har uttalt at de får den tid vil komme med en ny evaluering om det er trygt å tillate et comeback på plattformen for Trump.

Så langt har ikke Facebook kommet med en endelig avgjørelse på dette.

- Må gjelde for alle som stiller til valg

Professor Reich mener det nå haster med å få på plass klare regler for politikere av Trumps kaliber, slik at man får klare kjøreregler for hva som er tillatt og ikke, og hvilke konsekvenser det kan få med tanke på utestengelse.

- Dette gjelder ikke bare Facebook, men også Twitter og Tik Tok burde ha klare regler på dette. Men reglene må ikke bare være tilrettelagt på grunn av Trump, men gjelde for alle som vil stille til valg. Man bør ha helt klare retningslinjer, basert på hva man lærte under Trumps tid, sier Reich til Nettavisen.

- Tror du Trump returnerer til Facebook og Twitter?

- Jeg tror de må slippe ham tilbake, enten ved at det skjer gjennom politisk press, eller fordi det rett og slett bare er den riktige tingen å gjøre.

- Og da er det relevante spørsmålet; under hvilken omstendighetene kan han forbli på plattformen? Det er slike regler som nå haster å få laget, og som må publiseres før mellomvalget i november, sier professoren.

- Tror du Trump har tatt noe lærdom av å ha vært utvist?

- Jeg sitter ikke på noe informasjon om det, men det er svært lite sannsynlig, sier professor Rob Reich ved Stanford University til Nettavisen.