RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter dyrere mat

Sist oppdatert:
Handelsnæringen er lei av dyre jordbruksoppgjør, og frykter rekordøkning i matprisene.
Resultatet av jordbruksforhandlingene gir økte matvarepriser, frykter Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

- Landbruksdepartementet har ikke gått ut med hva som blir priseffekten av resultatet ennå, men i det tilbudet staten ga, la de opp til en ganske kraftig prisøkning. Dette kan gi en rekordmessig prisøkning, sier informasjonssjef i HSH, Jarle Hammerstad, til NA24.

- Dyrere kjøtt og ost

Ett døgn på overtid klarte partene i jordbruket å bli enige med staten i en ny jordbruksavtale. Bøndene kom ut med 975 millioner kroner mer, godt under kravet på 2,1 milliarder kroner. Men bøndene klarte å skru opp tilbudet med 255 millioner, fra det første tilbudet som ble gitt.

HSH rykket ut og advarte mot både tilbud og krav. De frykter at prisøkningene på råvarer, de såkalte målprisene, som blir bakt inn i forhandlingene gir økte matvarepriser. Det er dermed ikke selve rammen til bøndene organisasjonen reagerer på, men økningen i råvareprisene.

- Vårt anliggende er hvor mye av det som fører til økte råvarepriser som forplanter seg og gir dyrere kjøtt og ost, forteller han.

- Vi har sett økte målpriser på blant annet kjøtt, det er en av grunnene til at det er så stor forskjell på kjøttprisene mellom Norge og Sverige, sier Hammerstad videre.

Gir handelslekkasje

Det er på kjøtt og ost det er størst handelslekkasje mellom Norge og Sverige. Nordmenn på jakt etter billigere sprit og vin bunkrer gjerne opp med kilovis av svensk kjøtt og ost. Seks prosent av alt svensk kjøtt kjøpes av nordmenn. Vi kjøper totalt 33.000 tonn kjøtt i Sverige årlig og kjøper også 3000 tonn ost på den svenske siden av grensen. Til sammenligning utgjør hele den norske tollkvoten fra EU 4500 tonn.

Hammerstad forteller at jordbruksforhandlingene gir økte målpriser på råvarene, som i sin tur gir seg utslag i økte matvarepriser. Dette igjen forsterkes av dominerende aktører som Tine og Gilde, som i tillegg til å være størst på meieri og kjøttvarer i Norge, også har en reguleringsrolle.

- Vi har hatt prisundersøkelser på kjøtt, som forteller at de høye prisene primært ligger i industrileddet, i tillegg til de dyrere råvarene, sier Hammerstad til NA24.

Vil ha nytt system

Han understreker at HSH ikke er motstandere av at bøndene får en god inntektsutvikling, men at det er systemet med jordbruksforhandlingene som er feil. De ønsker et annet system enn prisregulering gjennom årlige jordbruksforhandlinger

HSH har regnet ut at den norske grensehandelen i Sverige er på rundt ni milliarder kroner og handelslekkasjen fra Norge til Sverige innebærer at vi har flyttet en omsetning som tilsvarer omlag 8500 arbeidsplasser fra Norge til svenske grenseområder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere