Gå til sidens hovedinnhold

Frykter flere barneran – vil ha mer forebyggende arbeid

– Nå må vi mobilisere! Det kommer en flokk ungdommer som kan ramle utafor, og de trenger ikke Vålerenga-casuals som skal banke dem opp, sier ungdomsarbeider i Groruddalen.

HAUGENSTUA: Jonathan Castro jobber med ungdommer i Groruddalen. Han er vokst opp på Haugenstua, og jobber i dag på Rommen scene, på Ammerudklubben og på Romsåsklubben.

Han frykter økningen i barne- og ungdomsran resulterer i mer politi, lover og regler, og frykter fremfor alt Vålengas casuals Isko Boys, som vil drive borgervern da de mener politiet ikke gjør jobben sin.

– Jeg har sjøl møtt problemstillinga med ungdom som havner utafor, flere ganger. I disse tilfellene er ikke politiet nødvendigvis løsningen, det er barne- og ungdomsarbeid som er løsningen, og da kanskje i samarbeid med politiet, sier Castro.

Trenger bedre fritidstilbud

Han har selv opplevd at en 12-åring fra nabolaget prøvde å selge ham en brukt Iphone 4.

Les også: Driver oppsøkende ungdomsarbeid i midttimen på Haugerud

Disse ungdommene trenger fritidstilbud og gode ledere og forbilder, mener Castro, som selv husker masse trøbbel og problemer fra Haugenstua da han vokste opp.

– Men det var bra fritidstilbud som reddet mange, mener han.

– Det handler om å fange ungdommers interesse slik at de kan begynne å henge der det er gode forbilder, sier Castro.

Han opplever selv at platestudio kan være et sånt sted.

– Her får man kontakt, og kanskje kommer kompisene til han ene som vil lage musikk, da får man kontakt og kan bruke det til noe positivt, sier Castro.

Lokal tenketank

Han ønsker seg en lokal tenketank.

– Det handler om å bruke den stemmen du har. Jeg bruker min nå. Vi kan få innvandrerforeldre på lag, det er en haug av tiltak man kan gjøre, folk må sette seg ned lokalt og ta ansvar. Det er mulig, sier Castro.

– Jeg vil ikke si, greid å fange interessen til, og få et mål. Jeg har opplevd at folk kommer seg på rett på kjøl.

Abdi Mohamed, ungdomsarbeider og stolter, melder følgende på Facebook:

– Oslofolka ranes for mobiler. Det er tegn på at mange ungdom slitter i sine hverdager, håper det blir satset mer på forebyggende arbeid, og bedre tiltak til de som ikke går på skole eller har jobb, skriver han.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat