Frykter flere copy cat-aksjoner i Europa

Belgisk spesialpoliti aksjonerte torsdag mot flere adresser for å hindre det myndighetene kaller et større terrorangrep. I byen Verviers ble to personer drept i skuddveksling med politiet. Foto

Belgisk spesialpoliti aksjonerte torsdag mot flere adresser for å hindre det myndighetene kaller et større terrorangrep. I byen Verviers ble to personer drept i skuddveksling med politiet. Foto Foto: Stringer (Reuters)

Nordens fremste terrorekspert sier Paris-angrepet legger stort press på både europeiske sikkerhetstjenester og sovende terrorceller.

16.01.15 09:39

Natt til fredag ble to terrormistenkte drept i en aksjon i Belgia. Det skjer en drøy uke etter terrorangrepet i Paris som krevde 17 menneskeliv.

CNN har snakket med en europeisk etterretningskilde som hevder det finnes 20 sovende terrorceller, bestående av mellom 120 og 180 personer, som er klare til å utføre terrorangrep i Tyskland, Frankrike, Belgia eller Nederland.

Nordens fremste terrorekspert sier det er vanskelig å vurdere slike opplysninger som stammer fra anonyme kilder.

- Disse opplysningene kan jeg ikke kommentere, ettersom det bygger på etterretningskilder jeg ikke har tilgang til. Sikkerhetstjenester sier det er mye aktivitet etter terrorangrepene i Paris, men de har generelt kontroll på situasjonen. Men det er et høyt trykk på antall tilfeller som må sjekkes ut, og det er mye arbeid for sikkerhetstjenestene, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

- I tillegg er det mye usikkerhet, om man har klart å fange inn individer, sier Ranstorp.

Copy cat-aksjoner
Videre sier han at angrepet i Paris legger press på samtlige sikkerhetstjenester i Europa, men også på sovende terrorceller.

- Sånne planlagte angrep som i Paris, har en viss dynamikk. Det leder til copy cat-aksjoner. I tillegg legger det mer trykk på disse cellene som venter, ettersom de er utsatt for mer trykk fra sikkerhetstjenestene, sier Ranstorp.

- Betyr det at sovende celler føler seg presset til å handle for ikke å bli avslørt av sikkerhetstjenestene?

- Presis. Da får de press til å handle, eller å ligge lavt. Det kommer nok flere preventive sikkerhetsaksjoner i andre land, sier han.

Om lag ti personer er blitt avhørt i Paris-området natt til fredag i forbindelse med terrorangrepene i Frankrike i forrige uke, sier en kilde i rettsvesenet til AFP.

Logistisk støtte
De er blitt avhørt om «mulig logistisk støtte» som de mistenkes for å ha gitt gjerningsmennene, blant annet våpen og kjøretøy, sier kilden.

Samtidig meldes det at to personer er pågrepet i en antiterroraksjon i Berlin, mistenkt for å ha planlagt et stort angrep i Syria. Tre andre personer ble også avhørt av politiet, men de ble så sluppet fri.

Belgia er i høyspenn fredag etter de dramatiske antiterroraksjonene som fortsatte utover kvelden og natten torsdag. Flere jødiske skoler er stengt, og beredskapen er skjerpet rundt offentlige bygninger.

«Ekstremt godt bevæpnet»
To av de mistenkte ble drept i skuddvekslingen som fulgte. I og rundt hovedstaden Brussel var det også en rekke razziaer, og aksjonene var ikke over før fredag morgen.

De antatte jihadistene skal ha vært «ekstremt godt bevæpnet».

Påtalemyndigheten sier at politiet har stanset en terrorcelle med ti medlemmer som var i ferd med å gjennomføre et større angrep, trolig mot politiet. Flere av de mistenkte skal ha vært i Syria, noen av dem returnerte for bare ti dager siden.

Høy beredskap
Fredag holder flere jødiske skoler stengt i Antwerpen og Brussel fordi de har blitt informert om at de kan være mulige terrormål.

I mai i fjor skjøt og drepte en islamist fire mennesker på det jødiske museet i Brussel. Franske Mehdi Nemmouche, som hadde vært i Syria, er siktet for drapene.

I offentlige bygninger er sikkerheten skjerpet fredag, og sikkerhetsnivået er hevet til det nest høyeste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.