Gå til sidens hovedinnhold

Frykter flere dødelige snøskred i vinterferien

Nå advarer skredekspert folk mot å utfordre naturen.

Med vinterferien bankende på døra er mange nordmenn klare til å ta skiene fram, enten i løyper eller i bakker. Fjorårets vintersesong krevde snøskred i Norge ni menneskeliv. Denne sesongen har snøskred foreløpig krevd fem menneskeliv.

En skredekspert fra Norges Geotekniske Institutt sier klimatiske forhold øker faren for snøskred.

- Det er noe vi dessverre forventet. På grunn av en kald forvinter med lite snø er det skapt farlige lag i snøen som fortsatt er ustabile. Vi frykter at det vil komme flere skred også denne vinteren, sier Kjetil Brattlien i Norges Geotekniske Institutt (NGI) til Nettavisen.

- Oppsøker bratt terreng
I fire av denne sesongens dødelige skredulykker er det enten turgåere eller alpinister som er tatt. Forrige fredag omkom to snøbrettkjørere i Eikedalen i Hordaland etter å ha kjørt utenfor løypene i et alpinsenter.

- Stadig flere oppsøker bratt terreng for å kjøre på ski, men ulykkesstatistikken ville ikke vært slik med en normal vinter. Varmere vær skaper mindre snøskredfare. Det er en risikosport å ferdes på ski i bratt terreng om vinteren og det krever kunnskap for å gjøre det på tryggest mulig måte. Folk flest har heller ingen glede av å ferdes i terreng brattere enn 30 grader, fortsetter han.

Brattlien påpeker allikevel at skiløpere som er ute i vanlig terreng ikke trenger å bekymre seg for snøskred. Det er først når terrenget heller mer enn 30 grader at man bør ta visse forhåndsregler.

- Personer som ferdes i bratt terreng bør ha med seg «kameratredningsutstyr». Dette vil si spade, skredsøker og søkestenger, opplyser han.

Forskjellig praksis
To av fem døde i årets sesong er ski eller snøbrettkjørere. I sesongen 2009/2010 var alle dødsfallene knyttet til skigåere eller skikjørere. For mange er ikke alpinanlegget godt nok og velger kjøring utenfor de preparerte løypene.

- Noen skisenter har daglig skredvarsling hvor man får reelle advarsler, mens andre setter opp en skredvarslingsplakat om høsten og lar den stå til våren. Det siste tilfellet har liten preventiv virkning, understreker Brattlien.

Norge har foreløpig ikke etablert noe skredvarslingssystem, men denne vinteren blir et varslingssystem testet ut. Dette får Nettavisen opplyst av både NGI og Meteorologisk Institutt. Tirsdag var det de vestlige fjelltraktene som hadde størst skredfare i Norge.

- Her ligger skredfaren på faregrad tre og også enkelte deler av Nord-Norge og Troms har den samme faregraden, opplyser statsmeteorolog Bjart Eriksen i Meteorologisk Institutt.

Les mer om skredfareskalaen på NGI's sider her.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien