RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Frykter flere skred i vinterferien

Flest ulykker skjer når skredfaren er lav.

Vinterferien er i full gang, til glede for de ski- og snøglade. Men ferien har også en effekt på skredfaren.

- Ti ganger så mange mennesker er ute i fjellet samtidig, og dette viser seg å ha en sammenheng med skred og ulykker. Flest ulykker i forbindelse med snøskred skjer i forbindelse med helg, høytider eller ferier, sier Frode Sandersen, snøskredekspert hos Norges Geotekniske Institutt (NGI), til Nettavisen.

På den internasjonale skredfareskalaen fra 1 til 5, der 5 er farligst, ligger skredfaren nå på 2 - som er moderat fare. Likevel er det kanskje nettopp da faren for ulykker og skred er høyest.

- Det er jo da det er fine forhold som gjør at folk vil ut i fjellet. I tillegg er ikke alle like påpasselige ved faregrad 2 som ved faregrad 4 eller 5. Derfor er det på faregrad 2 og 3 at det skjer flest ulykker.

Farligst i februar og mars
Skredfare er farligst like etter en storm som følges av snøfall og når det er mange folk ute samtidig, som for eksempel i vinterferien. I tillegg er det spesiell fare for snøskred i februar og mars, før påsken og mildværet kommer. I disse månedene er det flest ulykker med snøskred.

- Jeg frykter det vil bli konsekvenser som følge av snøskred i vinterferien. Jeg regner med at vi kommer til å lese om skiløpere som utløser skred rundt omkring, og at det i verste fall skjer ulykker, sier Sandersen.

Skiløpere utløser skred
Denne vinteren har vært spesielt kald og helt uten mildvær.

- Dette gir et generelt dårlig fundament i snødekket – og gjør snøbunnen grovkornet. Derfor kan skiløpere ganske lett utløse skred.

Med tanke på snøskred som utløses av skiløpere er det farligst med tynt snødekke og kald, nedbørfattig vinter.

Ufarlig for folk flest
På tross av statistikken mener snøskredeksperten at det er latterlig med anbefalinger om å holde seg unna skiløypene på fjellet.

- Det er det samme kjøret hver eneste vinterferie, og det er bare tull, mener han.

Skredfaren er nemlig størst i bratt terreng, og Sandersen forklarer at dette dreier seg om en 30 graders bratt helning før faren er nevneverdig.

- Folk synes ofte det er vanskelig å vurdere hva som er bratt, og hva som er for bratt. Men dette er som unnarennet på Holmenkollen. Folk flest står ikke på ski i slike heng. Bare de tøffeste folka som oppsøker pudder og fin flate gjør det.

Det er altså helt trygt i preparerte løyper, og for de aller fleste er det ikke farlig å være ute i fjellet i vinterferien. Det kan likevel være lurt å tenke seg om en ekstra gang før en inntar de bratteste toppene, det er nemlig i løyper opp mot bratte heng at det skjer flest dødsulykker som følge av skred.

- Vær ydmyk
Ifølge Sandersen har nordmenn blitt veldig mye flinkere til å følge med på snøskredvarsler, og ta farene på alvor.

- Men det er alltid noen som overvurderer sin egen kompetanse, og tror de er bedre enn de er. Det er viktig å være ydmyk, råder han.

Mange lar seg likevel friste av herlige pudderforhold og bratte topper, og det er spesielt viktig at disse har kunnskap om snødekket.

- De må også ha med redningsutstyr, som søker og mottaker, spader og søkestang, samtidig som det er viktig og alltid gå flere sammen.

Drønn er ingen god lyd
For å følge med på skredfarer er det en god idé å følge med på værvarslinger, eller lese tips og eksempler på Internett. For eksempel er det mye informasjon på snoskred.no.

Sandersen oppfordrer også til å høre etter lyder i skiløypa, og ta drønn på alvor.

- Hvis du hører at det drønner i løypa rundt deg er det lurt å være oppmerksom på det. Det kan bety skredfare. I tillegg er det lurt å unngå å gå inn i bunnen av bratte heng. Da kan man fort ligge dårlig an, sier han.

Snøskredeksperten opplyser at det hittil har vært en helt normal vinter i forhold til snøskred.

- Det har vært mest av skiløperutløste skred, men det har vært rolig i forhold til at det ikke har vært de store stormene i vinter.

Det er heller ingen steder som peker seg spesielt ut i forhold til skredfare.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere