Mandag kom farevarslene på løpende bånd, og regnet skal komme i strie strømmer fra onsdag, særlig over Vestlandet.

Tirsdag formiddag ble uværet oppgradert til ekstremvær og gitt navnet «Gyda».

– Det blir ekstremt mye regn sør i Trøndelag og Møre og Romsdal onsdag og torsdag. Ekstremværet har fått navnet Gyda, og er på rødt farenivå, melder Meteorologisk Institutt.

Et rødt farevarsel om ekstremt mye regn er sendt ut for sørlige deler av Trøndelag og Møre og Romsdal.

Vedvarende regn gjør at meteorologene forventer at flere værstasjoner kan få rekord for døgnnedbør for januar. Det er også mildt for årstida, slik at all nedbøren som kommer er ventet som regn også høyt til fjells.

– Etter at uværet er over torsdag kveld, er det ventet betydelig lavere temperaturer og overgang til sludd- og snøbyger i fjellet, først i nord, skriver meteorologene.

Rødt nivå, altså ekstremvær, er det høyeste farenivået for regn.

Lokale oversvømmelser

– Dersom vi får svært rask snøsmelting kan vi risikere lokale oversvømmelser i tettbygde strøk fordi de naturlige vann- og flomveiene er dekket av store mengder kompakt måkesnø og isblokker, sier Bård Alsaker, leder for foreningens ekspertgruppe innenfor vann- og miljøteknikk.

Les også: Stortingsflertallet skeptisk til Jens Stoltenberg

Særlig veigrøfter og avløpssluk i tettbygde strøk er en del steder dekket av knallhard, tilfrosset snø etter snømåking så langt i vinter. Dermed er de naturlige flomveiene stengt, og vannet havner i veien i stedet.

– Da kan man få lokale, unaturlige flombassenger som igjen kan føre til vannskader og utilgjengelighet til eiendommene i perioder. Vi anbefaler derfor huseiere å ta en vurdering av sine eiendommer og sjekke hvordan snøsmeltingen vil virke inn på deres eiendom. Vi anbefaler også å åpne avløpsveier som stikkrenner, kummer, innløpsrister og lignende for å sikre at vannet får fri passasje, sier Alsaker.

Les også: Vil nesten doble bompengene for elbiler: - Ingen vei utenom

Tak kollapset

Tirsdag morgen rykket både politi og brannvesen ut til en lagerhall i Tvedestrand.

– Deler av taket har kollapset på grunn av tung snø, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt Ole Bjørn Kleivane til Nettavisen.

Ingen personer ble skadet, nødetatene fikk melding om hendelsen rundt kvart over sju tirsdag morgen.

– Her jeg sitter i Kristiansand er det seks varmegrader, tåke og regn, men det kan hende det er mer snø lenger østover i Indre Agder. Vi har ikke fått andre meldinger om at snøen skaper problemer, sier Kleivane til Nettavisen.

Les også: Oppvaskmøte i første episode av «Farmen kjendis»: – Skulle ønske jeg klarte å holde tårene inne