RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter for Irans oljeproduksjon

Sist oppdatert:
Investeringsbanken Credit Suisse First Boston har sette nærmere på situasjonen i Iran og da spesielt oljeproduksjonen, i lys av valgresulatet. CSFB liker ikke hva de ser fremover. Les mer om rapporten her
I det iranske presidentvalget i august gikk den ultrakonservative Mahmoud Ahmadinejad av med eieren, og dette øker ifølge CSFB fokuset på Iran, spesielt i lys av den viktige posisjonen landet holder i verdens oljemarked.

Iran er den nest største oljeprodusenten i oljekartellet OPEC, men har store utfordringer i forhold til å holde produksjonen oppe og klare å øke den fremover. Det største utfordring i så måte er et årlig produksjonsfall på 10 prosent i deres største oljefelt samtidig en sterk vekst i den innenlandske etterspørselen.

Samtidig sitter landet med de nest største oljereservene i verden, kun slått av storebror i OPEC, Saudi-Arabia. Med andre ord burde Iran være en av de største bidragsyterne til et stramt olje- og gassmarked. Problemet ifølge CSFB er at landet mangler både kapital og ekspertise for å kunne øke produksjonen raskt.

Iran har i tillagg vært restriktive med utenlandske investeringer. De internasjonale oljeselskapene har fått komme innpå såkalte tilbakekjøpsavtaler, som ikke har vært noen suksess på grunn av for dårlig avkastning, spesielt med dagens rekord sterke oljepris.

CSFB mener Iran ser ut til å havne langt bak egne målsetninger i forhold til å øke produksjonen, og påpeker at dagens oljeproduksjon på rundt 4 millioner fat pr. dag har vært nær uendret siden begynnelsen av 1990-tallet.

I politiske kretser i landet har åpning for internasjonale oljeselskaper vært meget kontroversielt, og spekulasjonen går ifølge CSFB høyt i forhold til at den nye konservative presidenten vil også begrense fremtidige utenlandske investeringer i Iran. De mener eventuelle fremtidige begrensninger vil kunne underminere tiltakene for holde oppe dagens produksjon.

CSFB trekker også frem Irans beslutning om å fortsette med produksjonen av uran som har skapt økt politisk spenning med USA og EU. Skulle dette føre til sanksjoner som kan føre til begrensninger i Irans evne til å produsere og eksportere olje kan det føre til en betydelig tilstramming av oljemarkedet, advarer investeringsbanken.

De peker også på at det var nettopp Iran som førte til de høyeste virkelig oljepris noensinne med 82 dollar pr. fatet i 2004-kroner i 1979-80.

- Enhver militær aksjon fra enten USA eller Israel rettet mot Irans atomanlegg vil selvfølgelig sende oljeprisen til himmels, skriver CSFB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere