Gå til sidens hovedinnhold

Frykter for liv og helse

Norsk Lufttransport frykter de ikke får fraktet pasienter med fly på grunn av vekterstreiken.

Tirsdag kveld meldte Nettavisen at vekterstreiken trappes opp fra mandag.

Ytterligere 800 vektere går da ut i streik, og flere flyplasser vil bli stengt eller køpreget.

- Bare lønnsnemnd løser streiken
Til tross for at arbeidstakerorganisasjonen nå varsler en ytterligere opptrapping, og til sammen 3300 vektere er i streik fra mandag av, er konflikten fortsatt like fastlåst.

- Vi er ikke i en situasjon hvor vi har mer å gå på. Fra vår side har vi ikke handlingsrom til å bevege oss en millimeter, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO-Service til Nettavisen.

Furulund reagerer på det nye uttaket med hoderisting.

- Arbeidstakerne dytter jo dette kun i en retning; tvungen lønnsnemnd. Det er i hvert fall ikke vi som kommer til å få løst denne streiken, sier Furulund.

- Vi kan holde på svært lenge
Hos arbeidstakerorganisasjonen Norsk Arbeidsmandforbund er streikemotivasjonen på topp.

- VI kan holde på svært lenge. I vårt forbund har vi ikke hatt så mange streiker, slik at streikekassa er fylt opp til randen. Det er snakk om et stort millionbeløp, sier forbundsleder Erna Hagensen til Nettavisen.

Hun opplyser at de ikke kommer til å lempe på sine krav, fordi de mener vekterne er i en svært presset økonomisk situasjon.

- En timeslønn på 134 kroner er ikke lett å leve av, sier hun.

Dermed ligger det an til å bli en svært langvarig vekterstreik. Det er ifølge begge parter tvungen lønnsnemnd som må til, om ikke en av partene gir opp.

Avviser tvungen lønnsnemnd nå
Men noen tvungen lønnsnemnd ligger det ikke an til å bli.

Tvungen lønnsnemnd er det regjeringen og Stortinget som beslutter, dersom Helsetilsynet vurderer at liv, helse eller personlig sikkerhet for hele eller deler av befolkningen settes i fare.

Til Nettavisen sier Helsetilsynet at vekterstreiken så langt ikke medfører en slik risiko.

- Vi har tatt en vurdering av denne streiken, som konkluderer med at det ikke er fare for liv og helse. Særlig har vi da vært opptatt av om ambulanseflygningene har fått operere som normalt, og så langt har vi ikke fått melding om noe annet. Derfor har vi ikke varslet noen tilrådning om tvungen lønnsnemnd, sier direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet.

Heller ikke i Arbeidsdepartementet vurderer man nå å gripe inn for å stanse streiken.

- Dette er en lovlig konflikt, og så lenge den ikke skaper fare for liv og helse griper ikke vi inn med tvungen lønnsnemnd, sier seniorrådgiver Gro Ørsal.

- Kan bli fare for liv og helse
I Norsk Lufttransport AS, som har operatøransvaret for ambulanseflygninger i Norge, frykter de derimot at en større opptrapping av streiken vil sette liv og helse i fare.

- Dersom flyplasser stenger, og vi ikke får flydd inn og ut av disse, så vil det helt klart medføre stor fare for liv og helse. Men da vil jeg anta at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd, sier administrerende direktør Stig Næsh til Nettavisen.

Så langt har ikke streiken ført til driftstans for Norsk Lufttransport, men de følger situasjonen fortløpende.

- Vi er ikke underlagt de samme restriksjoner på sikkerhet som vanlige passasjerer på flyplasser, slik at vi så langt ikke har blitt rammet. Men vi følger utviklingen i streiken fortløpende for å plukke opp eventuelle problemer, sier Næsh.

Tusenvis av passasjerer rammet
For kommersiell lufttransport har streiken ført til en mengde forsinkelser og kanselleringer.

- Vi regner med å ha rundt 40 berørte avganger onsdag. Det tilsvarer omtrent hver tiende avgang i Norge, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge.

I Norwegian er man frustrerte over måten streiken rammer passasjerene.

- Vi gjør hva vi kan for å få flest mulig av våre passasjerer avgårde, men det er klart at denne streiken fører til at vi må kansellere og omrokkere på flere av våre avganger, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken