RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter for Russlands oljeeksponering

Sist oppdatert:
Russlands tideligere statsminister Jegor Gaidar mener Russland risikerer en kollaps på linje med Sovjetunionen skulle oljeprisen rase til 25 dollar fatet. Les mer her
Det kom frem på en pressekonferanse den tidligere Jeltsin-mannen og liberal økonomen Gaidiar holdt i går, melder Moscow Times. Han mener at et fall i oljeprisen til under 25 dollar pr. fat vil sende sjokkbølger gjennom den russiske økonomien som er avhengig av prisen på hydrokarboner.

- Sovjetunionen kollapset ikke fordi noen angrep oss, men fordi oljeprisen falt til en sjettedel av sine tidligere verdi, sa Gaidar i går.

Han møtte imidlertid motbør fra sjeføkonom Peter Westin i MDM Bank som sier til Moscow Times at Gaidar prognoser er skremselstaktikk.

- Det er ikke fallet i oljeprisen som vil bestemme virkningen med heller varigheten for en lavere oljepris, sa Westin.

Westin mener at skulle oljeprisen forbli under 25 dollar fatet i flere år ville de gi press i form av lavere eksportinntekter og fall for rubelen, men mente at det også vil føre til en økt diversifisering. Han mente også at landets oljefond vil ta unna for et oljesjokk.

Gaidar er ikke bekymret på kort sikt, men mener situasjonen etter 2009 ser langt mer risikabel ut. Han mener regjeringen må fremarbeide en handlingsplan. Blant annet mener han at regjeringen bør senke innslagpunktet fir når midler skal overføres til stabiliseringsfondet fra dagens 27 dollar fatet til 20 dollar fatet.

Han advarte også mot blanding av økonomi inn i politikken med henvisning til russlands gassgigant Gazproms nedstengning av gasskrig med Ukraina tidlig i januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere