RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jacques Brinon (Ap)

Frykter frammarsj for Nasjonal Front

Sist oppdatert:
Sarkozy kan ha åpnet for en allianse med det innvandringsfiendtlige partiet, mener Frankrike-kjenner.

Nicolas Sarkozy måtte erkjenne valgnederlaget søndag, og må dermed gi seg etter én presidentperiode på fem år. Sosialistenes kandidat François Hollande vant med en knapp margin på 51, 7 prosent mot Sarkozys 48,3 prosent.

For inntil én måned siden viste meningsmålingene at Hollande ville vinne med om lag ti prosentpoeng. Slik gikk det ikke.

- De siste fem årene har vært preget av en sterk polarisering mellom de ulike gruppene i samfunnet. Hollande har ført en valgkamp basert på ønske om å være en samlende figur i motsetning til Sarkozy, som har vært mer polariserende, sier Frankrike-kjenner Franck Orban til Nettavisen.

Åpnet slusene
Orban mener Sarkozy kan ha kapret flere stemmer i innspurten av andre valgomgang fordi han valgte å flørte med verdiene til Nasjonal Front, som fikk en oppslutning på hele 18 prosent i første valgomgang i april måned.

- Sarkozy har ført en valgkamp mellom de to valgomgangene som virket enda mer polariserende enn før første valgomgang. Han fokuserte på verdier og temaer som hører hjemme hos Nasjonal Front. Den holdningen og fokuseringen sjokkerte ikke bare venstresiden, men også mange på høyresiden. Mange moderate på høyresiden ble sjokkert over de verdiene som ikke hører hjemme hos det tradisjonelle Høyre, sier Orban som har doktorgrad i moderne, fransk historie.

Verdiene Orban henviser til er blant annet innvandringsfiendtlig politikk.

- Gehør hos mange velgere
- Sarkozy tapte med liten margin og fikk faktisk gehør for disse holdningene hos mange høyrevelgere. Det er skummelt fordi det kan bety i praksis at han har åpnet slusene for en bro mellom høyresiden og Nasjonal Front.

- Jeg hadde ventet et mye større fall for Sarkozy i går enn det som ble tilfellet. En stor del av høyrevelgerne kjøpte de nye holdningene hans etter første valgomgang. Så det er uten tvil en kontaminasjon fra Nasjonal Front.

- Innvandring, grensekontroll og autoritetsspørsmålet er temaer som har skilt Nasjonal Front og Høyre i lang tid, men nå ser man en konvergens mellom de to. Det er et urovekkende moment. I parlamentsvalget i juni vil vi få se om dette forsterkes eller ikke, sier Orban.

- Et dilemma for Høyre
Parlamentsvalget skjer over to omganger den 10. og 17. juni. Partiene må ha 12,5 prosent oppslutning for å gå videre til andre valgomgang hvor det skal velges 577 seter i parlamentet.

Orban sier at Høyre ikke kan vinne flertall i parlamentet uten en allianse med Nasjonal Front.

- Dette er et dilemma for Høyre, hvordan de skal forholde seg til dette.

- Om ikke Høyre inngår i en allianse med Nasjonal Front, så kommer Nasjonal Front til å stemme ned høyrekandidaten. Det har de gjort før med mye hell.

Regjeringsposisjon?
Orban mener resultatene fra presidentvalget viser en tydelig frammarsj for det innvandringsfiendtlige partiet Nasjonal Front.

- Skrekkscenarioet er at nå har du hatt høyresiden helt siden 1995. Nå får du venstresiden for første gang på 17 år. Hvis disse etablerte partiene mislykkes samtidig som at det blir stadig større oppslutning blant protestpartiene, så undergraver dette hele systemet. Det kan føre til at Nasjonal Front, som alltid har blitt holdt utenfor maktsfæren, før eller senere kommer i regjeringsposisjon, sier han.

- Så dette er nok et eksempel på den ekstreme høyrebølgen som brer seg over Europa?

- Ja, absolutt. Og det bekymrer meg mest.

Endrer navn
Nasjonal Front har allerede besluttet å endre navn. Årsaken til dette, ifølge Orban, er at Nasjonal Front bærer negative konnotasjoner, og et nytt navn kan da bidra til at partiet blir mer stuerent.

- Til parlamentsvalget i juni er det kommet et forslag om å endre navn til Marineblåforsamlingen, men på lengre sikt er det kommet et annet forslag som er Alliansen for en nasjonal forsamling.

- Hva mener du er de minst spiselige verdiene til Nasjonal Front, Orban?

- Det er diskursen om innvandring og illegal innvandring, det er motstanden til EU og det er et begrep som heter nasjonal prioritering, hvor franske statsborgere blir prioritert i forhold til jobb, bopel og skole. Det er en nasjonalistisk dreining som virker proteksjonistisk, men egentlig er ganske virkelighetsfjern.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere