Gå til sidens hovedinnhold

Frykter han og døtrene blir hjemløse

Somaliske Saleban Cilmi Said sliter med å finne et nytt sted å bo. Nå frykter han at han havner på gata med sine tre døtre om han ikke finner en ny leilighet før helgen.

SKULLERUD: Saleban Cilmi Said åpner døren til leiligheten han leier i Gamle Enebakkveien på Skullerud. Her har han bodd sammen med døtrene sine på 12, 14 og 16 år de tre siste årene. Nå må de flytte fordi eier har solgt. Det viser seg å være en utfordring.

Del på Facebook

Får avslag på leiligheter

Said har lett etter ny leilighet i flere måneder og fortviler over hvor vanskelig det er å finne et sted å bo.

– Jeg har sett på minst 15 leiligheter, men får avslag eller hører ingenting, sier han.

Said mener hans utenlandske opprinnelse og arbeidssituasjon påvirker mulighetene for å få tilslag på leilighetene han ser på.

– Det er vanskelig i Norge å være fra Somalia, og spesielt når jeg ikke har jobb. Alle er skeptiske og spør meg om arbeidskontrakt, sier 42-åringen, som har lett etter leilighet siden nyttår.

– Siden jeg kom til Norge i 2002 har jeg jobbet i kommunen og som taxisjåfør, men nå har jeg fått nyreproblemer, og legen sier jeg ikke kan jobbe før om kanskje tre år. Jeg skulle gjerne jobbet, men kan ikke nå, og da skaper det problemer fordi jeg ikke har arbeidskontrakt.

Må ut i helgen

Said og barna har ikke noe sted å flytte når de til helgen må ut fra leiligheten.

– Nå har eier solgt, og vi må derfor flytte. Jeg har ikke mange dager på meg, og vet ikke hva jeg skal gjøre. Hvor skal vi dra, sier han fortvilet.

Familien skulle flyttet innen 30. april, men fikk utsettelse på én måned. Nå må de ut fordi ny eier skal flytte inn i begynnelsen av juni.

– Jeg må levere nøkkel på søndag, og før det må jeg vaske ut. Om jeg ikke har noe sted å dra innen fredag, må jeg bare flytte møblene ut her, sier Said.

Han blir avbrutt av telefonen som ringer. Det er hans tidligere saksbehandler fra kommunen. Hun forteller at det er visning på en privat leilighet i Groruddalen om en time. Said takker så mye for beskjeden og sier ja til å møte en representant fra Boligkontoret utenfor Nav-kontoret på Skullerud.

Flytter til Groruddalen?

En halvtime senere treffer han leder for Boligkontoret i Bydel Østensjø, Bård Henanger. Sammen drar de på visning.

Leiligheten ligger midt mellom Furuset og Grorud, og Said er skeptisk til å flytte så langt vekk fra området han og døtrene nå kjenner seg hjemme i.

– Jeg skulle ønske vi slapp å flytte så langt vekk. Da må barna bytte skole. De er kjent her nå, og får venner på besøk. Vi trives her. Der kjenner de ingen.

Den 70 kvadratmeter store leiligheten ligger i andre etasje i et murhus. Radi Selvarasa, som er eier av huset, ønsker velkommen og roper at det bare er å komme opp. Langs den smale trappen som leder opp til leiligheten ser man baksiden av sisternen til toalettet. Det mangler en vegg. Said titter seg rundt. Det er lister som ikke sitter fast og lister som mangler. Noen steder er de erstattet med tape. Vinduet på kjøkkenet kan ikke lukkes skikkelig, tapeten sprekker opp og støpsler til stikkontaktene sitter løst. For denne leiligheten skal hun ha ti tusen kroner i måneden.

– Jeg vet ikke om jeg har noe valg. Jeg må kanskje bare ta denne. Jeg synes det er dyrt. Også er det ikke bra for datteren min som er allergisk å bo her, sier Said.

Kommunen kan ikke kommentere saken overfor Nordstrands Blad.