Gå til sidens hovedinnhold

Frykter humanitære konsekvenser

Russland har stengt gassforsyningene til Ukraina.

Torsdag stengte Russlands Gazprom gassleveransene til Ukraina, etter en langvarig krangel over kontrakten for 2009 og uenighet over betaling på tidligere leveranser.

EU og USA har bedt Russland gjenoppta leveransene, og sier det er nødvendig å tenke på de humanitære konsekvensene stansen kan få, melder Reuters.

Humanitære konsekvenser
- USA ønkser å se en gjenopptakelse av gassleveransene. Partene bør løse uenighetene uten å stenge forsyningene. Vi håper Russland og Ukraina kan løse problemene på en kommersiell, gjennomsiktig måte, sier talsperson for Det hvite hus, Gordon Johndroe, som også vektlegger konsekvensene stansen kan få midtvinters i Ukraina.

Ukrainas Naftogaz sier de merker nedgangen i gassleveransene, og derfor hadde tatt av reservene for å levere den nødvendige mengden. Gazprom, som har monopol på gassleveranser i Russland, sier på sin side at de har økt leveransene til andre land i Europa.

- Vi har fullstendig kuttet forsyningene til Ukraina fra klokken 10. Vi fortsetter å sende til Europa som normalt, sa en talsperson for Gazprom tidligere torsdag.

Gassmangel i Europa
Én femtedel av all gassen som forbrukes i Europa, går i rør via Ukraina. En lignende krangel i 2006 førte til gassmangel i flere EU-land. Så langt har derimot ingen andre land denne gangen meldt om problemer som følge av stansen.

Les: Enige om gassavtale

Analyster sier Europa har lagret nok gass til å klare seg i flere dager uten leveranser før Russland, men ikke i perioder på flere uker.

Terroriserer naboland
Tsjekkia, som har tatt over presidentskapet i EU, sier uenighetene mellom Russland og Ukraina ikke må få konsekvenser for andre avtaler.

- Alle eksisterende forpliktelser om leveranser og transit må overholdes, sier EU i en uttalelse, melder BBC. De to partene har lovet at problemene dem imellom ikke vil få konsekvenser for andre.

Krangelen har på ny reist spørsmålet om Russland er til å stole på som energileverandør, og øker mistanken om at stormakten terroriserer nabolandene som har pro-vestlige regjeringer. Ukraina har, til Russlands irritasjon, uttrykt ønske om å bli medlem av Nato.

Ukraina ønkser å få på plass avtalen før feiringen av den ortodokse julefeiringen 7. januar, samtidig som Gazprom varsler at prisen vil øke til nesten det dobbelte.

Kommentarer til denne saken