*Nettavisen* Nyheter.

Frykter ikke fjellsiden

FRYKTER IKKE: Tove Uglem og Ottar Skjellhaug bor i rød sone i Charlotta, men de frykter ikke for sin sikkerhet. Foto: Jan-Olav ingvaldsen

Tove Uglem og Ottar Skjellhaug må leve med rasfaren i Sulitjelma.

Ifølge en rapport om skred- og rasfare er de to naboene i Charlotta bare to av nesten halve befolkningen i lokalsamfunnet som nå har sine hjem i områder som er særlig utsatt for steinras fra fjellsidene, skriver Avisa Nordland.

- Rapporten skremmer meg ikke, men kanskje andre. Jeg har bodd så lenge her at jeg vet om rasfaren. Det er jo bare å se opp mot fjellsiden, sier Tove Uglem.

Hører ras
Ottar Skjellhaug kan fortelle at han særlig på vårparten ser og hører mindre ras av stein og is ned mot bebyggelsen i Charlottadalen.

- Det aller meste stanser opp lenge før det truer bebyggelsen. De siste årene har også vegetasjonen tatt seg så mye opp at den er med på bremse på rasfaren, sier han.

Det er langt mellom de store rasene i Sulitjelma, men i fjor dundret en steinblokk gjennom en bolig i Furulund. Året før sperret et stort jord- og steinras veien fram mot boligområdene i Bursi.

Ansvar
Det er særlig boliger i Gladstunes og i Charlotta som geologene Harald Rostad og Arve Sivertsen mener er så utsatt at de må sikres mot steinsprang fra fjellsidene.

For å redusere faren kan det anlegges jordvoller, fanggjerder, wirenett eller bolter.

Hvem som har ansvar for å gjøre dette er fortsatt ikke avklart. Det er staten som er grunneier, og eiendommen forvaltes av Statskog.

Les også fra Avisa Nordland: Ras og oversvømmelser

Verdier
Befolkningen vil få anledning til komme med spørsmål på et folkemøte 2. februar.

- Nå er det mange som har spørsmål, og jeg ser ikke bort fra at noen kan føle frykt, sier Skjellhaug.

I tillegg til å få bekreftelsen på at halve Sulitjelma er i faresonen for steinras er det mange som nok er mer opptatt av hvilke følger dette vil gi for omsetningsverdi og mulighetene til å bygge på eller gjenoppbygge sine boliger.

Ikke lettskremte
På miljøkafeen er det alt annet enn rasfare folk er opptatt av denne lørdagen.

På spørsmål fra Avisa Nordland kan Marit Olsen fortelle at hun ikke lar seg skremme.

Heller ikke Hanne Joakimsen eller Per Gunnar Johansen er av de lettskremte.

- Jeg har selv aldri sett steinras, men det er bra at vi får denne rapporten slik at man kan sette i verk tiltak for å redusere faren, sier Hanne Joakimsen.

Les flere saker fra Nordland og Avisa Nordland her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag