*Nettavisen* Nyheter.

Frykter ikke motekrise

Foto: Montasje/Scanpix

Kun 19 designere er påmeldt sesongens Fashion Week, 12 færre enn i fjor. Likevel er ikke bransjen bekymret.

22.01.09 16:20

(SIDE2): I løpet av kort tid har flere norske designere sagt stopp. Årsaken er for dårlig økonomi.

Onsdag ble det kjent at det bare er 19 designere som har meldt seg på Oslo Fashion Week denne sesongen, dette mot 31 i fjor.

Mangel på kapital
Det lave antall påmeldte indikerer dårlige tider for norske designforetak. Tirsdag meldte Side2 at den prisbelønte designerduoen So Hee legger ned virksomheten. Årsaken? Manglende økonomisk kapital.

Prosjektleder for Oslo Fashion Week, Annikken Vear, tar imidlertid det hele med stor ro:

- Den lave oppslutningen skyldes at vi er inne i finanskrisen, og det gjør at noen designere uteblir. De samme designerne lover imidlertid å komme sterkt tilbake senere.

Å melde seg på motearrangementet kan være en kostbar affære for designere med allerede stramt budsjett. Det koster fra 10-20.000 kroner å delta.

Er deltakeravgiften for høy? Vil dere tilpasse denne til de dårlige tidene?

- Nei, prisen forblir den samme. Den har holdt seg stabil fra starten av og er ikke kostbar for designerne i forhold til hva den ville utgjort om de skulle arrangert egne show. Prisen ville minst ha tredoblet seg, forklarer Vear til Side2.

LES HELE SAKEN:
Slutt for Mette-Marits favorittdesigner

- Vi så at det ikke kom til å løsne, og besluttet derfor å legge ned virksomheten, fortalte Siv So Hee Steinaa om avgjørelsen.

Nå følger flere andre etablerte designere etter. Torsdag melder Kjendis.no at søskenparet bak klesmerket C. Øberg også avvikler sitt foretak grunnet store kostnader og manglende økonomi. Duoen har dermed besluttet at de ikke skal delta på Oslo Fashion Week slik de har gjort de siste seks sesongene. Videre ser også flere merker seg nødt til å nedbemanne, deriblant Maggie Wonka etter det Side2 erfarer.

- Fashion Week har for lite å si
Både So Hee og C. Øberg har mottatt mye anerkjennelse for sin design. Førstnevnte har for eksempel høstet lovord i inn- og utland, og er det eneste klesmerket som har mottatt både Nåløyet, Merket for God Design og Norsk Forms Pris til Unge Formgivere. Likevel er ikke anerkjennelsen nok til å overleve i bransjen her i Norge.

På spørsmål om hva Oslo Fashion Week har å si for norske designere, har Steinaa følgende å si:

- For bransjen er et slikt arrangement veldig positivt. Man får oppmerksomhet to ganger i året, og det er et viktig tiltak for Mote-Norge. For enkeltmerkene tror jeg imidlertid ikke det har så mye å si, sett fra et økonomisk ståsted, sier Steinaa.

LES MER OM MOTE HER

Prioriterer ny motemesse isteden
Designer Minna Hannila er også blant dem som velger bort moteuka denne sesongen. Hun velger heller å delta på den nyetablerte messen Oslo Fashion Fair, det skriver Finansavisen. Det var ønsket om å møte kjøpere som var utslagsgivende for avgjørelsen, og messen er utvilsomt mer salgsorientert enn Oslo Fashion Week. Samtidig som sistnevnte sliter med påmeldingene, er Fashion Fair utsolgt. Norske designere har fått en ny bransjearena.

Hvordan ser fremtiden ut for norske mote og norske designere?
- Fremtiden ser positiv ut, mener Vear. Finanskrisen gjelder alle, så man må bare holde ut så godt man kan. Men for Oslo Fashion Weeks sin del ser det lovende ut. Vi har fått med oss alle våre gamle sponsorer, samt at en har gått inn som ny hovedsponsor i år. Dette tyder på velvillighet blant investorene, og at de har tro på at de får noe igjen fra bransjen. OFW er også et samarbeid med designerne, sier hun.

Siste nytt fra Side2, gå til forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.