Frykter ikke seksuell trakassering

Foto: Torgeir Strandberg (procycling.no/Scanpix)

- Sagan er ikke her, så da lever vi trygt, sier podiumspikene i Glava Tour

31.03.16 08:31

Peter Sagan valgte å feire andreplassen i Flandern rundt med et solid tak i rumpa på podiumspiken tidligere i år. Slovaken fikk tøff kritikk i media for oppførselen, og valgte senere å legge ut en slukøret unnskyldning fra gutterommet på YouTube.

Les også: Dette er seksuell trakassering

Kvinnegruppen Ottar var en av de som var raskt ute med å definere oppførselen til slovaken som totalt uakseptabel.

- Dette er helt klart seksuell trakassering. Det er ikke greit, man bør ha folkeskikk og behandle kvinnene som deler ut premier med respekt, sa Kvinnegruppen Ottar til procycling.no.

- Ment som en spøk
Karoline Thorgersen er podiumspike under årets Glava Tour Of Norway. Hun har ikke helt det samme synet som Ottar.

- Jeg tror han mente det som en spøk, men jeg hadde uansett blitt sjokkert hvis noen gjorde det med meg, sier Thorgersen til procycling.no

Stine Furru Larsen er med på sin tredje Glava-tour, og har med dét, som eneste podiumspike, delt ut kyss og premier i alle utgavene av etapperittet. Hun har ikke vært med på noen ubehagelige situasjoner, og vet ikke hvordan hun ville reagert på fremstøtet til Sagan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg tror media overdrev saken. Hadde det vært meg ville jeg blitt veldig overrasket og sjokkert, men jeg hadde nok ikke gitt ham en flat hånd på kinnet heller, sier Furru Larsen.

- Kvinnegruppen Ottar uttalte til procycling.no at det var seksuell trakassering. Hva sier du til det?

- Jeg ville ikke kalle det seksuell trakasseringer. Det skal sies at det ikke er greit hvis noen gjør det på gaten, så det er selvfølgelig ikke greit om noen gjør det på podiumet heller, slår Furru Larsen fast.

Tause Birgitte
Podiumspiker skal ifølge Furru Larsen være nøytrale, og sier videre at de unge og spreke syklistene pleier å være hyggelige.

- Peter Sagan er heller ikke her, så da lever vi forhåpentligvis trygt. Jeg tror uansett ikke han hadde gjort det samme om igjen heller, ler Furru Larsen.

Da vi møter pikene i forkant av etappeseieren til Alexander Kristoff håpet de på norsk seier.

- Jeg tror det er en skandinav som vinner, og jeg tror de har litt flere sperrer på det området. Skandinaviske gutter har en større respekt for kvinner, tror vi, sier Thorgersen og Furru Larsen.

En vanlig dag på jobben
Når man ser på Tour de France og de andre store rittene kan man lett få inntrykket av luksusfylte og late dager for podiumspikene. Furru Larsen avkrefter myten og viser frem et kutt i fingeren. Hun kuttet seg da hun serverte pølser til VIP-gjestene.

- Det er hardt arbeid. Vi står tidlig opp og jobber hardt til vi legger oss. Den glamorøse delen hvor man står på scenen veier ikke opp for det harde arbeidet vi gjør resten av dagen, sier Furru, som har fått fri fra matserveringen på VIP-restauranten for intervjuet med procycling.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.