RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Dette bildet viser angivelig Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for Den islamske staten (IS), som taler i moskeen i Mosul i Irak.
Dette bildet viser angivelig Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for Den islamske staten (IS), som taler i moskeen i Mosul i Irak. Foto: Reuters Tv (Reuters)
Sist oppdatert:
Den islamske staten (IS) har tatt et fast og brutalt grep om det nordlige Irak og Syria. Spørsmålet er om den internasjonale militærkoalisjonen kan klare å svekke ekstremistgruppa.

– Bombingen demmer nok opp for videre ekspansjon framover og gjør det vanskelig for IS å ta nye områder i Syria og Irak. Men luftangrepene er ingen kur på lengre sikt, de klarer ikke å knekke ryggen på IS, sier NUPI-forsker Henrik Thune til NTB.

Den USA-ledede internasjonale militærkoalisjonen begynte luftangrep mot IS-mål i både Syria og Irak i september.

Mens flere vestlige land deltar aktivt i angrepene i Nord-Irak, er det kun arabiske allierte som er med i angrepene i Nord-Syria.

Ustabilitet gir IS-framgang

Truls Tønnessen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, peker på at IS, som fram til juni i år kalte seg ISIL, gjennom flere år har vokst seg så sterk i regionen at det er lite sannsynlig at gruppa vil bli borte med det første.

– De grunnleggende problemene som har gjort at ISIL har greid å vokse seg så sterke, synes å være langt unna en løsning, og de blir bare forverret av dagens utvikling, sa han i et foredrag han holdt i Oslo nylig.

Mange land i Midtøsten preges i dag av en svært ustabil politisk situasjon, noe som gir grobunn for ekstreme grupper som IS.

Fakta: Fakta om Den islamske staten (IS)

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Opprørsgruppe i Irak og Syria som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat). Står for en svært ekstrem versjon av islamisme.

* Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som ble etablert etter den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003.

* Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, som nå har tatt avstand fra gruppa og anklager dem for overdreven voldsbruk.

* Har siden april gjennomført en offensiv nordøst i Syria.

* Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

* Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi, som i juni proklamerte seg som kalif.

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

* Baghdadi hevder at IS har etablert «provinser» i flere arabiske land.

* Foruten den libyske militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI), som kontrollerer byen Derna i Libya, bekrefter Baghdadi bånd til Ansar Beit al-Maqdis i Egypt, Jund al-Khilafah i Algerie, samt jihadistelementer i Saudi-Arabia og Jemen.

* Siden september har USA og allierte bombet IS i Irak og Syria (©NTB)


Truer Libya og Egypt

Henrik Thune tror imidlertid at IS har blitt så sterk og så farlig som den kan bli i Irak og Syria, og sier usikkerhetsmomentet nå er hvorvidt IS eller lignende ekstreme islamistgrupper vil få tilsvarende utbredelse i andre land i Midtøsten.

– Den arabiske våren har ført til mange ustabile områder. Ikke minst Sinai-halvøya i Egypt og Libya, der radikal islamisme er på frammarsj, sier Thune.

IS har allerede opprettet treningsleire i Libya, og i november kom meldingen om at IS-lojale grupper har tatt kontroll over havnebyen Derna.

Truls Tønnessen peker på sin side mot Jordan og Libanon som land som er spesielt utsatt.

– Dette er land som er på vei til å bli kraftig destabilisert på grunn av konflikten og på grunn av enorme flyktningstrømmer, sa han i foredraget sitt.

– Krenker islam

FNs høykommissær for menneskerettigheter, jordaneren Zeid Ra'ad Al-Hussein, sier det ikke nytter å marginalisere IS med bomber fra den internasjonale militærkoalisjonen.

Han mener derimot at det er mer effektivt å undergrave terrorgruppas ideologi og viser blant annet til et brev som 126 framstående muslimske ledere fra en rekke land har skrevet til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

I brevet kaller de muslimske lederne Baghdadi for «ikke-muslimsk» og sier alt IS gjør er i strid med islam.

– Du har feiltolket islam og gjort den til en religion av hensynsløshet, brutalitet, tortur og drap. Dette er en krenkelse av islam, av muslimer og hele verden, skriver de i brevet.

Over 1 million irakere og syrere er på flukt fra IS. Mange er internt fordrevne mens andre har flyktet til nabolandene Jordan, Tyrkia og Libanon der de lever under svært vanskelige kår. Her en liten irakisk gutt i en FN-drevet leir i Khanaqin i Irak.


Bestialsk

For IS' raske og brutale framferd har sjokkert en hel verden. I kjølvannet av den raske offensiven i de nordlige områdene i Irak og Syria på vårparten og i sommer, fulgte meldinger om grufulle overgrep. Titusenvis av mennesker er drept, mange på bestialsk vis.

Videoer som viser IS-krigere kutte strupen på og skjære hodet av syriske og irakiske fanger så vel som vestlige gisler, har flere ganger blitt lagt ut på internett. Hundretusenvis av mennesker har flyktet fra områder som IS har tatt kontroll over, og de forteller historier om massedrap, om kvinner som blir voldtatt og holdt som sexslaver og barn som ifølge FN brukes som selvmordsbombere.

Krever politiske løsninger

Ifølge Henrik Thune er det kun politiske løsninger som kan få drevet IS tilbake i Irak og Syria. I Irak må de sjiamuslimske sentralmyndighetene i Bagdad føre en mindre sekterisk politikk overfor sunnimuslimene.

– Og i Syria er den eneste løsningen å få slutt på borgerkrigen, sier han. Men ingen løsning ser så langt ut til å være i sikte. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere