RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter islamsk fundamentalisme på Balkan

Skopje (NTB): Saudi-Arabia pøser milliarder av kroner inn i ytterliggående islamistgrupper på Balkan, som sprer hat mot Vesten og rekrutterer hellige krigere til Afghanistan.

The Sunday Times har fått tilgang på hemmeligstemplede regjeringsdokumenter i Makedonia, der myndighetene er dypt bekymret over pengeflommen til ytterliggående islamister.

Saudiarabiske organisasjoner har finansiert moskeer og forsamlingshus over hele Makedonia, og de betaler også tilhengere opptil 2.000 kroner måneden, viser dokumentene.

Myndighetene i Skopje har nå nærmere 50 militante islamister i kikkerten og mistenker dem for å stå i ledtog med terrornettverket al-Qaida og være på vei til Afghanistan.

Myndighetene etterforsker flere islamske velferdsorganisasjoner, som også er aktive i andre land på Balkan. Flere av dem har sitt utspring i Saudi-Arabia.

En av organisasjonene er International Islamic Relief Organisation, som står på FNs liste over organisasjoner som støtter terrorisme.

- Saudiernes viktigste eksport ser ut til å være ideologi og ikke olje, sier en regjeringskilde i Skopje.

- Den såkalte wahhabi-læren er totalt fremmed for våre tradisjoner og strider mot essensen av islam som er en tolerant og inkluderende religion, sier Sulejman Rexhepi, en av lederne for Makedonias islamske samfunn.

Myndighetene i Makedonia er frustrert over EU og USA og mener at de lukker øynene for fundamentalistenes frammarsj på Balkan. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere