Frykter Jemens maktvakuum

Foto: Khaled Abdullah (Reuters)

Storbritannias utenriksminister frykter økt terrorfare med et Jemen i oppløsning.

06.06.11 21:31

Jemens president Ali Abdullah Saleh er på bedringens vei etter operasjoner i Saudi-Arabia søndag, melder BBC News. Men det er ennå uklart når og om han vender tilbake til landet sør på Den arabiske halvøy, et land som er blant de fattigste og minst utviklede i regionen.

Skadet i granatangrep
Presidenten ble skadet i et granatangrep mot en moské ved presidentpalasset i Sanaa sist uke og ble operert på et militærsykehus i Riyadh. Fra regimet i Jemen heter det at Ali Abdullah Saleh kan ventes hjem igjen i løpet av kort tid. Viseutenriksminister Abdu al-Janadi sier presidentens helsetilstand nå er god, at han «en dag» vil gi fra seg makten, men at det må skje i ordnede former.

Frykter økt terrorfare
Storbritannias utenriksminister William Haugue uttrykte i et intervju med BBC i helgen sterk bekymring for utviklingen i Jemen. Han sa at landet kan gå i oppløsning og at Jemen kan komme til å utgjøre en langt større trussel mot britenes nasjonale sikkerhet.

Feiret presidents fravær
Meldingen om at presidenten hadde forlatt landet utløste jubelscener i Sanaas gater, der demonstranter tolket hans fravær som et tegn på at grepet om makten er i ferd med å glippe.

Våpenhvileavtalen som Saudi-Arabia bidro til å forhandle fram ser mandag ut til å holde, melder BBC. Den innebærer en pust i bakken for de stridende kreftene etter to uker med kamper i hovedstaden. Mer enn 200 mennesker er drept.

Forsøkte å storme presidentpalass
I en av helgens angrep forsøkte væpnede menn å storme presidentpalasset i byen Taiz. Fire soldater ble drept. Det brøt også ut voldsomheter i hovedstaden Sanaa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.