RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)

Frykter kaos på Gardermoen

Sist oppdatert:
240 sikkerhetskontrollører kan være berørt fra fredag.

- Dette kan bli en svært krevende situasjon. Passasjerer som kan bli berørt av streiken må følge med på informasjon fra flyselskapene, er oppfordringen fra Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn.

- Vi får avvente situasjonen, men blir det konflikt er det viktig å være på flyplassen i god tid.

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, opplyser til Nettavisen at de vil håndtere en streik så godt de kan med kjente informasjonskanaler som e-post og sms.

Vil ha særtillegg

Streik blir det hvis de sertifiserte sikkerhetskontrollørene på Gardermoen og Rygge ikke får gjennomslag for kravet om et særtillegg.

Det vil bety store forsinkelser i flytrafikken. For en konflikt vil berøre 240 sikkerhetskontrollører på Gardermoen og 39 på Rygge.

- Det vil i så fall bety vanvittige forsinkelser 1. juni. Min magefølelse sier at det er overhengende fare for streik, sa forhandler i Parat, Lars Petter Larsen, til Nettavisen forrige uke.

For Gardermoen vil det bety at kun to av 16 sluser er åpne.

Kobro har en lignende konflikt fra 2010, men da med et mindre uttak, friskt i minnet.

- En streik vil få konsekvenser for driften av flyplassen. Vi ser for oss en krevende situasjon der vi må være kreativ.

Onsdag startet meklingen mellom LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund og YS-forbundet Parat på den ene siden og NHO Service på den andre. Meklingsfristen er satt til midnatt natt til fredag.

Førsteuttaket fra Arbeidsmandsforbundet omfatter 1.797 ansatte innen vakttjenester, verditransport, minibanker, bomstasjoner, alarmsentraler og flyplasser, melder NTB.

Foruten Gardermoen og Rygge vil Bergen lufthavn Flesland, Stavanger lufthavn Sola, Trondheim lufthavn Værnes og Tromsø lufthavn Langnes bli berørt. Også vakthold ved bygg og anlegg, transporttjenester til og fra Nordsjøen, kommunikasjons- og handelsvakthold samt vakthold ved en rekke offentlige institusjoner og private bedrifter over hele landet bli rammet.

Streik i flyværtjenesten

Oslo Lufthavn lider også under at streiken i flyværtjenesten er utvidet onsdag. Både Meteorological Watch Office (MWO) Bergen og MWO Østlandet (Blindern, Oslo) tatt ut i streik.

Streiken vil kunne få konsekvenser for avviklingen av flytrafikken. Hvor store konsekvensene blir, avhenger blant annet av stabiliteten i værforholdene. Det vil være opp til flyselskapene og pilotene å ta stilling til om de har tilstrekkelig informasjon til å foreta landing og avgang. De må ha med ekstra drivstoff for eventuelt å kunne foreta landing ved alternativ lufthavn, heter det i en melding fra Avinor.

Også her opplyses det at de reisende må holde seg orientert om den enkelte flight gjennom sitt flyselskap og nettsidene til Avinor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere