RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter krig i Sør-Kinahavet

Manila (NTB-AFP): Spenningen rundt motstridende krav i Sør-Kinahavet kan føre til krig, sier den internasjonale tenketanken International Crisis Group (ICG).

Utsiktene til å klare å løse striden ser ut til å minske etter at de ti statene i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN ikke klarte å bli enige om retningslinjer for å styre aksjoner til havs, mener gruppen.

- Uten enstemmighet om løsningsmekanismer, kan spenningene i Sør-Kinahavet lett gå over til væpnet konflikt, advarer Paul Quinn-Judge. ICGs programdirektør for Asia.

Kina krever suverenitet over store deler av havområdet som totalt utgjør cirka 3,4 millioner kvadratkilometer. Vietnam, Filippinene, Malaysia, Brunei og Taiwan har også krav. Kina avviser å la den internasjonale havrettsdomstolen behandle saken.

Seniorforsker Stein Tønnesson sa for tre uker siden til NTB at særlig Kinas utlysning av olje- og gassblokker, som etter alle lover og regler trolig ligger i vietnamesisk farvann, kan føre til militære reaksjoner fra Vietnam om noen begynner å bore der. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere