RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter økt hat mot muslimer

FORDØMMER ANGREPET: Nadia Zomlot, Ibrahim OuitOuit, Chaudaryy Khyam Younas, Ibrahim Mohammed, Gulan Jamal Mohammed, Rania Moucharef og Anika Hussain fordømmer de grusomme terrorhandlingene i Frankrike.
FORDØMMER ANGREPET: Nadia Zomlot, Ibrahim OuitOuit, Chaudaryy Khyam Younas, Ibrahim Mohammed, Gulan Jamal Mohammed, Rania Moucharef og Anika Hussain fordømmer de grusomme terrorhandlingene i Frankrike. Foto: Rolf-Martin Hansen
Unge norske muslimer tar avstand fra ekstremisme, og er lei av å bli satt i bås med terror.

Onsdag morgen stormet to bevæpnede menn lokalene til satireavisen Charlie Hebdo i Paris i Frankrike. På bare få minutter klarte de to gjerningsmennene å brutalt henrette tolv mennesker.

Det venstreorienterte magasinet har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed, og ifølge vitner skal gjerningsmennene ha ropt «vi hevnet profeten, Charlie Hebdo er død» under angrepet.

– Ses på som terrorister

Hjemme i Norge frykter nå unge muslimer at det brutale terrorangrepet vil føre til økt muslimhat, skriver Drammens Tidende.

– Vi blir sett på som terrorister hele tiden, men dette har ingenting med Islam å gjøre i det hele tatt. Vi fordømmer angrepet og er i mot å drepe. Det står tydelig i Koranen at om man dreper et uskyldig menneske, er det som å drepe hele menneskeheten, sier Gulan Jamal Mohammed, elev ved Sonans videregående i Drammen.

Hun og flere av medelevene, som også er muslimer, er lei av å bli satt i terror-bås.

– 1,6 milliarder mennesker i verden er muslimer, og kun en liten promille av disse mistolker religionen og gjør avskyelige handlinger som dette. Det betyr ikke at vi er som dem, terrorister. Folk er nødt til å skille mellom oss og dem, sier Chaudaryy Khyam Younas.

Forstå hverandres kultur

Han tror årsaken til at enkelte personer blir terrorister, er at de blir presset ut av samfunnet.

– Da vil man automatisk søke tilhørighet og lete etter en mening med livet. Det er da man kan ende opp på feil side, som terrorist. For å forebygge dette må vi helt fra barneskolen av, lære hverandre å forstå hverandres kultur og religion, sier han.

– Galskap

Drammenser og Venstre-politiker, Yousuf Gilani, er enig med Khyam Younas. Han har i flere år jobbet med forebygging av ekstremisme og radikalisering. Han sier han forstår frustrasjonen til de unge muslimene.

– Det er veldig lett å føle at man blir satt i bås når grusomme terrorhandlinger som dette skjer. Da er det viktig å huske at vi alle står sammen om våre felles verdier, uansett religion, og at vi må skille mellom gale personer og religion.

– Terrorhandlingen i Frankrike har ingenting med religion å gjøre, det er galskap. Dette er personer som har kidnappet Islam, og som gjemmer seg bak en religion og sprer hat, sier Gilani.

I likhet med Sonans-elevene mener Gilani at det er viktig å drive forebyggende arbeid fra tidlig alder.

– Vi vet at det er veldig mange som føler seg utenfor majoritetssamfunnet, både når det kommer til jobb og bolig. Da er det viktig at vi kommer tidlig på banen, slik at vi unngår at disse blir ekstremister. Det er mange viktige tiltak som kan settes i gang, sier Gilani.

Les flere saker fra Drammens Tidende her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere