RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter økt press på ansatte

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Frp vil avvikle åpningstidsbestemmelsene. - Det vil føre til økt arbeidspress for de ansatte, mener Aps Arild Stokkan-Grande

Fire stortingsrepresentanter fra Frp foreslår å avvikle åpningstidsbestemmelsene og avskaffe «Brustad-bua», slik Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) skrev onsdag.

I dag sier lovverket at faste utsalgssteder skal holde stengt på søndager. På jul, påske- og pinseaften skal de stenge senest klokken 16. Unntakene er blant annet for utsalgssteder som for det meste selger blomster, planter og hageartikler eller for det meste kiosk- og dagligvarer, og som ikke er større enn 100 kvadratmeter. Bestemmelsen med unntaket for steder som ikke er større enn 100 kvadratmeter er kjent i allmennheten som «Brustad-bua».

Kampanje mot søndagsåpent
Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder i Handel og Kontor (HK) reagerte på forslaget.

- Dersom Frp mener at alle utsalgssteder skal kunne holde åpent når de vil, da har ansatte ikke noe vern for natt, helg og helligdager, slik andre arbeidstakere har, responderte hun.

HK har satt i gang en kampanje mot søndagsåpent de tre siste helgene før jul. HK vil nå også ha en evaluering.

- Nå må vi stoppe opp og få gjennomført en utredning på hele varehandelen når det gjelder arbeidstidsbestemmelsene og åpningstidsbestemmelsene sett i sammenheng. Vi vil se på hvordan utviklingen har vært siden åpningstidsloven ble fjernet i 2003.

- Ekstremt arbeidspress
HK får støtte fra Aps stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande.

- Kampanjen til HK er det stikk motsatte av det Frp tar til orde for i sitt representantforslag. Vi hører at siden Åpningstidsloven ble endret i 2003, så har det vært et stadig økende press på ansatte som jobber i varehandelen, og dette er vi bekymret over. Særlig nå før jul er det et ekstremt arbeidspress, som gjør at enkelte nesten mister muligheten til å ha et familieliv ved siden av. De må jobbe sene kvelder, helger og nå også på søndager før jul. Frps forslag vil føre til økt press for arbeidsfolk. Og kombinert med Frps politikk om å åpne for flere midlertidige stillinger, er jeg redd for en utvikling hvor ansatte blir presset av sin arbeidsgiver til å møte på jobb utover det som er restriksjonene i arbeidsmiljøloven, sier Stokkan-Grande til ANB.

Over alle støvleskaft?
Ap-politikeren støtter en evaluering.

- Vi som sosialdemokrater må stå oppreist for arbeidstakeres rettigheter, ikke minst hvis det nå viser seg at dette går over alle støvleskaft. Folk må ha mulighet til å kombinere familie og jobb. Frps politikk vil gjeninnføre «lua i handa».

- Det blir nok jul, selv om man ikke handler klokka ett om natta, påpeker Ap-politikeren.

Heller ikke SVs Karin Andersen er tilhenger av Frps forslag.

- Disse lovene er jo ikke til for å hindre folk i å kjøpe brød, men for å beskytte arbeidstakere mot å måtte jobbe til alle døgnets tider. Vi vet jo at det ikke er bra for helsa å gå nattevakter, derfor begrenses det slik at det bare er det aller mest nødvendige, slik som helsetjenester og politi, som er tillatt. Ubekvem arbeidstid er helseskadelig. Det er hver enkelt som sitter igjen med dårligere helse og en hverdag som ikke går opp. Samtidig må samfunnet ta regningen for flere sykemeldinger og flere uføre, påpeker hun.

- Prisen for å gjøre vanlige varer tilgjengelig på alle døgnets tider kan bli høy, mener Andersen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere