RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter lavere produktivitet

Sist oppdatert:
LO starter forsøk med sekstimersdag i år. I Sverige har flere kommuner droppet sine sekstimersforsøk. NHO mener det ikke er mulig å ta igjen økte lønnskostnader med økning i produktiviteten
Stadig flere forsøk med sekstimerdagen er underveis.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet vil bruke 10 millioner kroner til å forberede forsøk med 6-timers arbeidsdag i 2006, noe som er en oppfølging av regjeringens politiske plattform fra Soria Moria. LO er enda ivrigere, og starter sine forsøk allerede i år.

Økt overskudd i Gøteborg

- Det er ingen tvil om at dette vil ha en meget positiv innvirkning på de arbeidsplassene hvor det er mange deltidsarbeidere, og det er i hovedsak kvinner. Det er også flere positive sider ved dette forsøket som vil ha virkning, mener LOs 2. nestleder Geir Mosti. LO mener at man, ved å organisere forsøkene riktig, vil kunne øke sysselsettingen.

LO viser blant annet til Toyota Center i Gøteborg, hvor resultater av sekstimersprosjektet viser at de har økt overskuddet i bedriften, redusert ventetiden for kundene med 50 prosent, trivsel blant personalet har økt merkbart og sykefraværet har gått ned med fem prosent.

Regjeringens forsøk skal blant annet vurdere virksomhetene av redusert arbeidstid i forhold til målet om et inkluderende arbeidsliv, ved at sysselsettingen økes og sykefraværet går ned.

Stoppet sekstimersdag i Kiruna

Men på langt nær alle forsøk med sekstimersdag er vellykkede. Kiruna kommune nord i Sverige stoppet sine forsøk i hjemmehjelpen etter 16 år. Målet var å hindre at det ble en arbeidsplass med stort gjennomtrekk, mange jobbet deltid og de som ønsket heltidslønn søkte seg bort så fort de kunne. Men nå er forsøket droppet. Flere andre svenske kommuner har gjort det samme.

- I Kiruna var de like mye sykemeldt som de som jobbet i heltid, så hvorfor skulle man da fortsette? sier forsker ved det svenske Arbeidslivsinstitutet, Carina Bildt, til iMarkedet.no.

Bildt viser til undersøkelser fra Frankrike, hvor man har sett at intensiteten i jobben har økt, med negative helseeffekter som følge. På tross av at man har lykkes i å effektivisere virksomheten, har syketallene også økt. Viseordfører i Kiruna kommune, Hans Swedell, fortalte til Sveriges Radios Ekot i fjor at de trenger flere ansatte for å kunne gjennomføre et slikt prosjekt.

Bildt sier til iMarkedet.no at hun tror det handler om at prosjektet ikke er godt nok fulgt opp. Nå er den svenske staten i gang med et større prosjekt. Arbeidslivsinstitutet har fått 90 millioner svenske kroner for å følge totalt 800 ansatte i nesten to år. Prosjektet startet i mars i fjor og skal gå ut året. Kiruna kommune er med i prosjektet.

- Det er 400 som går ned i arbeidstid og like mange kontrollarbeidsplasser. Så langt har prosjektene vært for små og de har ikke blitt fulgt opp skikkelig, forteller Bildt.

Bekymret for produktiviteten

De 400 som går ned i arbeidstid beholder sin heltidslønn. Det gjorde de ved Toyota-verkstedet i Gøteborg også. Med positivt resultat for produktiviteten.

Produktiviteten er derimot NHO bekymret for. De har gjort beregniner som viser at seks timers arbeidsdag vil bety en økning i lønnskostnadene på 191 milliarder kroner, hvis lønnen for alle samme øker med 25 millioner kroner.

I offentlig sektor vil det bety en lønnsøkning på rundt 57 millioner kroner, ifølge VG. Til sammenligning bruker staten 41 milliarder kroner på uføretrygd.

- Vi har regnet ut dette i forhold til at det gis full lønnskompensasjon uten økning i produktiviteten, sier Kåre Verpe, fungerende leder for NHOs informasjonsavdeling.

- Vi vet at det er snakk om en begrenset produktivtetsvekst. Vi har ikke sjanse til å ta igjen tapt arbeidstid med økning i produktiviteten, hevder han.

Svekkelse av velferden

NHO mener sekstimersdagen vil være en betydelig velferdsreform, og en vesentlig svekkelse av velferden. De mener den vil komme på toppen av alle andre velferdsordninger vi har, og må eventuelt finansieres gjennom den verdiskaping bedrifter og ansatte står for.

- En alminneliggjøring av sekstimersdagen er vi i mot, fortsetter Verpe, og viser blant annet til at det er begrensede effektiviseringsmuligheter i offentlig sektor, hvor mesteparten av utgiftene er lønn.

Regjeringens forsøk skal vurderes ut i fra om kortere arbeidstid fører til økt trivsel og produktivitet, og bedrer utsiktene til å stå i jobb frem til pensjonsalderen. Kostnadene for arbeidsgiver vil også bli tatt med i vurderingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere