I vurderingen skriver FHI at de frykter en ny smitteoppblomstring, drevet av svekket befolkningsimmunitet og framvekst av BA.5-undervarianten av omikron etter at vinterbølgen var over i mai.

Les også: Covid-variant sender smitten i været i Norge: – Folk må regne med å bli smittet flere ganger

– Våre viktigste råd for sommeren er å ta vaksine dersom du anbefales dette, og å holde deg hjemme hvis du har symptomer på sykdom. God hånd- og hostehygiene er alltid lurt – og for øvrig kan vi leve som normalt, sier smitteverndirektør i FHI, Trygve Ottersen til Nettavisen.

FHI antar at antallet nye sykehusinnleggelser for covid-19 trolig vil øke noen få uker til. Det er mulig at de ukentlige innleggelsestallene blir like høye som i vinter før nedgangen kommer.

Nye vaksine-anbefalinger

FHI har ingen nye råd til personer i risikogruppen, forteller Ottersen. Men han anbefaler likevel å være beredt.

– Sørg for å ha nødvendige medisiner tilgjengelig. Fortsett med fast medisinering, og gjør kun endringer i samråd med egen lege. Møt opp til avtalte helsekontroller og undersøkelser og bli vaksinert med oppfriskningsdose, sier Ottersen.

FHi ber også de som har symptomer om å holde avstand til personer i risikogrupper.

Økt smitte i juli og august vil gi konsekvenser som økt belastning på fastlegene, hjemmebaserte tjenester, sykehjemmene og sykehusene, men også på resten av samfunnet skriver FHI i i vurderingen. I tillegg kan det oppstå en del covid-19-relatert sykefravær innleggelser tiden der ferien avvikles, advarer de.

Frykter smitteutbrudd i sommer

FHI ser ikke bort ifra at det kan bli relevant å anbefale enkelte hygienetiltak dersom smitten fortsetter å stige utover høsten.

Les også: Koronapillen kommer snart til Norge

– Vi anbefaler ikke nye tiltak nå. Vi har kommet med nye anbefalinger om vaksinasjon og forventer at det skal være tilstrekkelig. Men vi kan ikke se helt bort fra at det i en gitt situasjon kan bli aktuelt å anbefale enkelte hygienetiltak igjen. Det må vi i tilfelle komme tilbake til hvis det skal være aktuelt, sier Ottersen.

– Har FHI en oppfordring eller beskjed til folk som skulle være bekymret for at en ny bølge med koronasmitte?

– Pandemien er ikke over, og vi følger nøye med på utviklingen. Vi regner med at mange kan bli smittet i sommer, men vi har ikke grunn til å tro at mange blir alvorlig syke. Folk kan leve som normalt. Holde deg hjemme hvis du har luftveissymptomer – og ta de vaksinene du blir anbefalt å ta. Hvis du skal ut å reise utenfor Norge, sett deg inn i de regler som gjelder der du skal, avslutter Ottersen.