Gå til sidens hovedinnhold

Frykter lynsjestemning

Stort politioppbud skal beskytte massemorderen mandag.

Politiet tar ingen sjanser når Anders Behring Breivik skal fremstilles for fengsling mandag. Politiet frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i retten. Ifølge TV 2 vil det være et massivt politioppbud i Oslo tingrett for å sørge for 32-åringens sikkerhet.

Mandag morgen opplyser politiet til Nettavisen at fengslingsmøtet starter klokken 13.00.

– Vi tar høyde for det meste i morgen. Dette er en veldig spesiell sak. Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt frem og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

Ombestemte seg
Politi ønsker å fremstille terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) bak lukkede dører mandag.

Visepolitimester Sveinung Sponheim har tidligere opplyst at de ønsker mest mulig åpenhet rundt terrorangrepet, men nå har de bestemt seg for begjære lukkede dører, opplyser politiadvokat Carol Sandby til VG Nett.

Årsaken er at de ikke ønsker å gi siktede anledning til å spre sin ideologi foran en samlet verdenspresse, noe han har varslet at han vil gjøre i manifestet som er publisert på internett.

Dommer avgjør
Det er ikke politiet som avgjør om et rettsmøte holdes for åpne eller lukkede dører. Det er opp til rettens administrator. Det er den rutinerte tingrettsdommeren Kim Heger som er satt opp på fengslingsmøtet, skriver VG Nett.

Massivt opprop om lukkede dører
Facebook-gruppen «Steng dørene for morderen på mandag» er en av de raskest voksende på nettstedet.

I skrivende stund har 20.000 meldt seg inn i gruppen, men dette tallet vokser raskt.

Gruppen grunngir standpunktet sitt slik:

Vårt behov for å få innblikk i de syke tanker som kan ha motivert denne uhyrlige handlingen, bør vike i lys av at vi ikke bør oppfylle hans høyeste ønske og virkeliggjøre hans drøm: å få stå i sentrum for verdens oppmerksomhet, med kameraene rettet mot ham, med fri tilgang til mikrofonene, direktesendt til verden.

- Massemordere har ikke krav på en talestol der dem kan få kringkastet sine syke forestillinger og sole seg i blitzregnet, skriver en av gruppens medlemmer ifølge Aftenposten.no .

Siste: Politiet melder ved 08-tiden mandag morgen at de vurderer å flytte fengslingsmøtet fra Oslo Tinghus til Borgarting Lagmannsrett i Munchkvartalet.