I Storbritannia har hatkriminaliteten mot muslimer steget med 300 prosent etter terrorangrepet i Paris. I Norge er det imidlertid ikke registrert noen økning av hatkriminalitet etter terrorangrepet for drøyt én uke siden.

- Vi har ikke sett noen økning i antall anmeldelser etter Paris-terroren. Det er vanskelig å måle dette, men erfaringsmessig har det ikke vært noe spesielt mer enn det ellers er i snitt, sier leder for hatkrimgruppen ved Manglerud politistasjon, Monica Lillebakken, til Nettavisen.

Antirasistisk Senter frykter at Paris-terroren kan bidra til enda mer hatkriminalitet mot muslimer i Norge.

- Vi er redde for det, sier nestleder Ervin Kohn til Nettavisen.

- Det er tragisk
Natt til mandag forrige uke ble en 21 år gammel muslimsk mann knivstukket ved et skogholt på vei hjem fra en bensinstasjon på Slependen i Bærum.

- Vi har dette tilfellet i Bærum hvor en muslimsk mann ble stukket ned. Det var en etnisk norsk mann som spurte om han var muslim. Han svarte ja, og fikk en kniv i brystet, sier Kohn.

- Jeg tror nok dette tilfellet bekrefter at det er mer gruppetenkning rundt muslimer etter Paris-angrepet, at det i større grad settes likhetstegn mellom muslimer og terrorister, og det er tragisk, sier Kohn.

Ifølge Budstikka ble 21-åringen operert på Ullevål sykehus. Han er nå utskrevet fra sykehus.

- Hva er et typisk eksempel på hatkriminalitet mot muslimer i Norge, Kohn?

- Denne knivstikkingen er åpenbart hatkriminalitet. Enhver knivstikking er kriminelt, men det er motivet som gjør det til hatkriminalitet.

- Det som er viktig å tenke på, er at hatkriminalitet også dekkes av hatefulle ytringer. Og det har vi mye av. Det er bare å ta en kikk på kommentarene på nettavisene og trådene på Facebook, sier han.

Fôrer hat og fordommer
- Det skumle er at vi nå har to sider som fôrer hat og fordommer. Det er de ekstreme muslimene og de ekstreme på høyresiden. De to gruppene er avhengig av hverandre. Når de vokser, så blir det rommet i midten som kjemper for liberalistiske demokratiske verdier, mindre.

Kohn mener nye sikkerhetstiltak og overvåkningstiltak bidrar med å gjøre dette «rommet i midten» mindre.

- Det at vi blir redde er en naturlig konsekvens av terrorisme, ekstrem retorikk og fordomsfull tale. Og det kan føre til at vi roper på mer sikkerhet, sier han.

Økt med 300 prosent
Muslimer i Storbritannia skal ha blitt utsatt for over 100 tilfeller av rasistisk motivert vold etter terrorangrepet i Paris. Det framkommer i en rapport myndighetene har utarbeidet, skriver The Independent.

Hatkriminaliteten mot muslimer i Storbritannia har steget til 115 tilfeller den siste uken, noe som tilsvarer en økning på 300 prosent, skriver avisen. Det er spesielt unge, muslimske kvinner som er mest utsatt for hatkriminalitet.