Frykter ny økonomisk krise

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Statsministeren frykter at verden kan bli slått ut av en ny krise.

De enorme gjeldsproblemene i Hellas, og ikke minst frykt for at andre land skal kunne havne i en tilsvarende krise, gjør at Jens Stoltenberg nå frykter at verden kan bli kastet inn i en enda større økonomisk krise enn vi har opplevd de siste årene.

Tidligere denne uken fikk vi se hvor nervøse folkene i finansbransjen er, da Wall Street opplevde det største fallet på børsene siden 1987.

Les også: Skremmende minutter

- Vi har gått fra en finanskrise med fallende aksjekurser til en jobbkrise med økende ledighet, og nå en gjeldskrise, med uhåndterlig gjeld i mange land, sier han til NRK.

Stoltenberg viser til krisen på 30-tallet, da det var den andre bølgen med problemer som virkelig skapte problemer. Han frykter at vi står overfor noe tilsvarende nå.

- Den velferdsmodellen vi har kjent i Europa gjennom flere tiår er under press, fordi mange land ikke greier å betal for den. Ekstra alvorlig er det at land går med store underskudd i en periode hvor de egentlig burde hatt store overskudd, slik at de var forberedt på den kraftige veksten i utgifter som kommer til eldre, til pensjoner og helse i årene som kommer. Det vi nå ser er alvorlig, sier Stoltenberg til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.