RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: BENJAMIN A. WARD (Romerikes Blad)

Frykter nye opptøyer

Sist oppdatert:
Naboene til Fagerli ventemottak frykter nye opptøyer. Beboerne skal tilbake når mottaket er utbedret etter brannen og skadeverket natt til i går.

Alle de 93 beboerne ble evakuert etter en brann ved ventemottaket i Holter i Nannestad natt til i går. Brannen oppsto etter at beboere først hadde kastet steiner gjennom vinduene.

I går ble de fleste beboerne fraktet til andre mottak i østlandsområdet – i henholdsvis Stange i Hedmark og Bjørnebekk i Ås. Avdelingsdirektør Siri Rustad i Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at beboerne skal tilbake til Fagerli.

- Flyttingen er en midlertidig løsning. Fagerli skal utbedres og fortsatt brukes som ventemottak, sier Rustad til Romerikes Blad.

- Hjelper ikke
Naboene til Fagerli er forberedt på nye opptøyer.

- Det er ikke siste gang dette skjer. Det hjelper ikke å pusse opp her. Etter én måned eller to blir det tent på en fyrstikk igjen, sier Erik Lundby. Han er en av de nærmeste naboene til ventemottaket og er sammen med Svein Arne Bergli naborepresentanter i et kontaktforum ved Fagerli.

- Det som nå har skjedd, er trist for beboere, ansatte og naboer. Når så mange samles på ett sted, er det en spore til konflikter. Mange naboer skulle nok helst sett at det ikke var mottak her, sier Bergli.

- For mange
Lundby er enig:

- 95 mann under samme tak og fire på samme rom er for mange. Myndighetene må få fokus på hvordan hverdagslivet er for oss naboer. Ei jente ble livredd da hun skulle til barnehagen og så hvordan situasjonen var her ute. En annen gang så jeg en mann som slo rundt seg med et balltre. Det er klart vi føler utrygghet, sier han til Romerikes Blad.

Fagerli er ett av to ventemottak i Norge. Det andre ligger i Lier ved Drammen, der det også var ruteknusing og ildspåsettelse natt til i går. Driften av statlige ventemottak skal evalueres i august, og Lundby håper at det konkluderes med at ventemottak er en dårlig løsning.

- I hvert fall må det bli en annen form på dem. I starten var det rundt 30 beboere her, og da gikk alt mye bedre, sier han.

- En markering
Mottaksleder Audun Storli Fiskum ser på opptøyene og ildspåsettelsen som en markering av en fortvilet situasjon.

- Alle beboerne på et ventemottak har fått avslag om oppholdstillatelse i Norge. De bor her i påvente av å bli sendt hjem, og noen fikk avslag allerede for seks år siden. Et ventemottak har heller ikke samme standard som et ordinært mottak. De som bor her, har mistet alle rettigheter, sier Fiskum.

- Fengsel bedre
Beboerne Romerikes Blad snakket med er alle oppgitt over norsk asylpolitikk og har problemer med å forstå at de har fått endelig avslag.

- Vi kan ikke bo her på mottaket. To-tre måneder er ok, men ikke tre år. Man lager gale mennesker på denne måten. Det er bedre å bo i fengsel, sier Dalibor Stasic fra Kosovo.

Tre pågrepet
- Beboerne må respektere norsk lov og forstå at de har fått avslag på søknadene sine. Det beste de kan gjøre er å takke ja til frivillig hjemsendelse, sier avdelingsdirektør Siri Rustad i UDI.

Operasjonsleder Bjørn Jahr ved Romerike politidistrikt opplyser at tre personer er pågrepet og mistenkt for skadeverk og ildspåsettelse. Det er brann- og sotskader i resepsjonsområdet og korridoren i første etasje.

SISTE: Politiet opplyser onsdag formiddag at de håper å få avhørt de tre i løpet av onsdagen, forutsetningen er at de får tak i tolker.

Les flere saker i Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere