Gå til sidens hovedinnhold

Frykter nytt depositumskrav vil ramme studenter

Utleiemegleren hever depositumskravet fra tre til fire måneder. Det kan gjøre situasjonen enda vanskeligere for studenter som vil inn på leiemarkedet.

SENTRUM: Som student i Oslo kan noe av det vanskeligste være å finne seg bolig. Tall fra Studentsamskipnaden (SIO) viser at det per i dag står hele 3416 unge på venteliste, i håp om å sikre seg en studentbolig.

Av nærmere 60 000 studenter i Oslo må over 50 prosent ut på det private leiemarkedet. Det er en prosess som kan være både lang og kostbar.

Dyrere ved studiestart

Og nå viser det seg at den skal bli enda dyrere. Fra 1. august setter Utleiemegleren opp sitt depositumskrav fra tre til fire måneder, noe som vil si at en student må ut med nærmere 25 000 kroner på én gang i starten av skoleåret.

Det er langt mer enn summen av første utbetaling fra Lånekassen.

Leder av Norsk studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje, er ikke fornøyd med utviklingen. Han frykter at Uteleimegleren vil sette en standard som også andre meglerfirmaer og privatpersoner kommer til å følge.

– De gjør det bare enda vanskeligere for en gruppe som allerede sliter med utleiemarkedet slik det er i dag, sier Rydje.

Les også: Satser stort på utleieboliger

Mange betaler sent

Årsaken til justeringen fra Utleiemegleren er en markant økning i antall anmerkninger og alt for sene innbetalinger fra leietakere. Mer enn 1 av 4 som meglerhuset kredittsjekker har en eller flere anmerkninger.

Rydje oppfordrer allikevel andre aktører til ikke å følge i Uteleimeglerens fotspor.

– Tre måneders depositum er mer enn nok, og allerede vanskelig for mange å etterkomme, understreker han.

– Et ytterligere press

Blant de mange studentene på boligjakt er Edmund Ellingsen og Stian Nesje (begge 21). De håper å kunne flytte ut av sine barndomshjem på Romerike før studiestart, slik at de kan komme seg nærmere lesesalene i Oslo.

De har vanskelig for å forstå hvorfor Utleiemegleren nå vil øke depositumskravet med enda en måned.

– Det vil være å sette et ytterligere press på en gruppe som har det vanskelig nok som det er. Men det er et desperat marked, og jeg tror folk er villige til å betale dersom de må, sier Edmund.

Kameratene var lenge inne på tanken om å kjøpe bolig, men til tross for at de har spart opp egne midler strakk ikke pengene helt til.

– Det skal jo ikke være enkelt å finne leilighet, og de fleste stedene vi har sett på har det rett og slett vært helt urimelig dyrt å bo. Det er den høye månedsleien som er det det aller største problemet, forteller Stian.

De tror en økning av depositum først og fremst vil ramme studenter uten egenkapital.

– Jeg kan skjønne at dette vil komme til å bli et problem for dem som ikke har hatt mulighet til å tjene opp nok penger. I verste fall kan jo konsekvensen bli at de må ta opp et eget lån for å kunne dekke depositumet, og det sier seg selv at det er en håpløs løsning, sier Stian.

Guttene har et ønske om 3-roms leilighet sentralt i byen til overkommelig pris, og har allerede vært på flere visninger uten resultat. De er allikevel optimistiske for fremtiden.

– Det vil kanskje ta litt tid, men vi finner nok en leilighet til slutt, sier Stian.


Husleietips fra Forbrukerrådet i Oslo:

  • Bruk kontrakt.
  • Sjekk hva husleien dekker.
  • Sjekk vedlikeholdsplikter.
  • Sjekk oppsigelsestiden.
  • Ikke betal depositum til utleiers konto.
  • Gå gjennom boligen sammen med utleier før og etter du flytter.
  • Blir du og utleier uenig kan du enten gå til Konfliktrådet, Forliksrådet, eller til husleietvistutvalgene i Oslo, Trondheim og Bergen.
  • Du finner kontrakter, lister og skjema på forbrukerrådet.no.
Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka