Gå til sidens hovedinnhold

Frykter Obamas «dødskomiteer»

Flertallet av befolkningen er misfornøyd med presidentens storsatsning.

52 prosent av den amerikanske befolkningen er misfornøyd med Barack Obamas håndtering av helsereformen, ifølge en meningsmåling gjennomført av Associated Press-GfK. Målingen ble offentliggjort bare noen timer før Obama taler sin sak i Kongressen natt til torsdag norsk tid.

- Hvorfor er amerikanerne så skeptiske til denne helsereformen?

- Det er et splittet USA. De fleste demokrater står bak Obama, men det er en del av republikanerne som mener deler av reformen inneholder ting de er skeptiske til, sier Svein Melby, leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

Vil presse ned prisene
- Hovedproblemstillingen er at helsesystemet i USA er veldig kostbart. For den enkelte så betyr utgiftene til helseforsikringer store summer. Obamas idé for å få ned disse helsekostnadene er å lage et offentlig alternativ til de private helseforsikringene – et skattesubsidiert system for å presse ned prisene i privat helsesektor, og her ligger det store problemet til motstanderne. Mange mener dette er første skritt mot et sosialisert helsevesen, sier Melby.

- Dette bryter med den amerikanske konservative ideologien som alltid har vært motstander av offentlig inngrep. Særlig i helsesektoren er det tradisjon for at man ordner opp selv.

Oppklare en rekke myter
Under talen er det viktig for Obama å påpeke hvilke endringer han ønsker å gjøre med helsevesenet, samt oppklare i en rekke myter rundt den omstridte helsereformen.

Obama kan forvente seg omtrent enstemmig motstand fra Republikanerne når lovforslaget skal opp i Kongressen. Mange republikanere har forsøkt å stemple helsereformen som sosialistisk – et ord som faller i dårlig smak hos amerikanerne. I tillegg er det mange som ønsker en annen løsning på de enorme helsekostnadene.

- De konservative vil ha med et punkt for å begrense adgangen til erstatningskrav mot dem som tilbyr helsetjenester. De har en tendens til å gardere seg mot søksmål ved å ta en haug med prøver som strengt tatt ikke er nødvendig. Det er en del av det som driver opp kostnadene, sier Melby.

Helsereformen har vært sentral i Obamas «change»-agenda, slagordet han gikk til valg på, men saken er et sårt tema for amerikanere flest, og har splittet opinionen og det politiske miljøet.

En av hovedårsakene til dette er at temaet er så innviklet og vanskelig, slik at mange amerikanere ikke har forstått lovforslaget.

«Dødskomiteer»
En av misforståelsene som har vokst seg fram i debatten er at lovforslaget innebærer å etablere såkalte dødskomiteer bestående av leger som skal avgjøre hvem som får behandling. Dette er et punkt som blir viktig for Obama å avkrefte under talen.

- Dette er en demagogisk sak som konservative talkshowverter snakker om, og det var vel Sarah Palin som lanserte begrepet. Det er en billedgjøring av at død og liv skal avgjøres av det offentlig fremfor at du og legen tar denne beslutningen, sier Melby.

I teorien er det mange nok demokrater i Kongressen til å vedta lovendringen, men det er dyp uenighet i partiet mellom dem som ønsker seg en statsstyrt helseforsikringsordning og dem som bekymrer seg for kostnadene dette vil medføre.

I USA er det 46 millioner som står uten helseforsikring, og 25 millioner som er underforsikret. Helsekostnadene representerer per i dag om lag 16 prosent av bruttonasjonalproduktet, noe som utgjør det dobbelte av gjennomsnittet i OECD.

- Det er en veldig stor del av amerikanerne som ønsker reform for å drive ned prisene. Men for de fleste så fungerer dette systemet. Det er dyrt, men det leverer bra helsetjenester, sier Melby.

Test på Obamas lederskap
Obama gjør det ikke bare dårlig på helsepolitikk, skal vi tro målingen. Ifølge målingen er 49 prosent misfornøyd med jobben Obama har utrettet som president. I juni måned var dette tallet på 42 prosent.

- Jeg tror Obama har håndtert dette (helsereformen) litt politisk uklokt. Han har egentlig bare trukket opp noen visjoner og overlatt til sine partifeller i Kongressen til å fylle ut med innhold. Han har liksom ikke hatt noen klar plan, og i Kongressen verserer det flere typer forslag, sier Melby.

Dette har gitt rom for krass kritikk fra motstandere som ønsker å svartmale helsereformen, og som i stor grad har tatt over hele helsedebatten.

- I talen vil han forsøke å få en konkret plan skissert og gjenvinne initiativet i debatten. Men det har utviklet seg til et spørsmål om han er i stand til å levere politiske varer eller om han bare er en flink retoriker. På mange måter er dette en test på Obamas lederskap. Dette vil få en betydning for hans muligheter til å gjennomføre ting, sier Melby.

Melby tror Obama vil være i stand til å få gjennomført en versjon av helsereformen, men tviler på at den blir så omfattende som presidenten hadde tenkt i utgangspunktet.

Kilder: BBC, Associated Press

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken