RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter oljeskvis

Sist oppdatert:
Det internasjonale energibyrået IEA frykter nå økte press i oljemarkedet og økende priser i andre halvår.
Bakgrunnen for advarslene er at oljeetterspørselen ser ut til å vokse raskere i 2007 en det IEA antok tidligere i år. Samtidig frykter IEA for oljekartellet OPECs evne til å øke produksjonen for å dekke opp den manglende produksjonsveksten i produksjonslandene utenfor OPEC.

IEA løfter i den nye månedsrapporten etterspørselsveksten i år fra 1,8 prosent til 2 prosent. Det indikerer en økning i oljeetterspørselen i år på 1,7 millioner fat per dag til totalt 86,1 millioner fat per dag. Det er en økning 170.0000 fat per dag.

Samtidig varsler IEA at veksten i oljeproduksjonen i landene utenfor OPEC, vil falle under 1 million fat per dag fremover. De advarer også mot at veksten i Russlands oljeproduksjon kan stoppe opp i 2010 for deretter å falle i et par år.

IEA mener at disse faktorene kan føre til at lagersituasjonen vil gå fra en situasjon med overskudd til et fall i tredje kvartal. De indikerer et fall i OECD-landenes lagre på 1,5 millioner fat per dag i denne perioden.

Baserte på de andre estimatene ser IEA et behov for olje fra OPEC-landene på 31 millioner fat per dag i år, som er en økning på 500.000 fat per dag. Analytikerne i IEA er usikre på om OPEC vil kunne dekke opp etterspørselsøkningen. OPECs produksjon i mai lå på 30,1 millioner fat per dag. OPEC-10 produksjon, som er de av landene som er underlagt gruppens kvotesystem, produserte i mai 26,5 millioner fat per dag, som er ned 1,2 millioner fat i forhold til da kuttene startet i fjor høst.

- Det er vanskelig å komme unna konklusjonen om at oljemarkedet vil bli stramt i andre halvår, skriver IEA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere