RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter over 1000 henrettelser i 2015


Bildet er tatt fra en henrettelse i Iran i fjor. Henrettelsen av den drapsdømte Balal (bildet) ble imidlertid stanset i siste liten, etter at moren til drapsofferet valgte å skåne ham. Hun klabbet til Balal i ansiktet før hun og ektemannen fjernet løkken fra halsen hans.
Bildet er tatt fra en henrettelse i Iran i fjor. Henrettelsen av den drapsdømte Balal (bildet) ble imidlertid stanset i siste liten, etter at moren til drapsofferet valgte å skåne ham. Hun klabbet til Balal i ansiktet før hun og ektemannen fjernet løkken fra halsen hans. Foto: Arash Khamooshi (Afp)
Sist oppdatert:
Kan bli det verste henrettelsesåret på 25 år.

Amnesty International mener det iranske regimet holder det reelle tallet på statsautoriserte henrettelser i landet skjult. Samtidig frykter organisasjonen at antall henrettelser i Iran vil kunne overgå 1000 i løpet av 2015.

Amnesty mener Iran har henrettet så mange som 694 mennesker i tidsperioden 1. januar til 15. juli, noe som tilsvarer mer enn tre henrettelser hver dag.

- Dersom iranske myndigheter fortsetter å henrette i dette horrible tempoet, vil vi trolig se mer enn 1000 statsautoriserte henrettelser innen året er omme, sier nestleder for Amnesty i Midtøsten og Nord-Afrika, Said Boumedouha, i en uttalelse.

Iran har offisielt annonsert 246 henrettelser hittil i år, men Amnesty hevder de har pålitelig informasjon om at ytterligere 448 henrettelser er utført i landet.

Iran Human Rights melder på sine nettsider at ni dødsdømte fanger ble henrettet i et iransk fengsel onsdag denne uken. Ytterligere 14 fanger i samme fengsel ble samme dag forflyttet til isolat, noe som kan tyde på at de skal snart henrettes.

Iran Human Rights har også et skremmende høyt estimat på antall henrettelser så langt i år.

- Hittil i år er det rundt 700 som er blitt henrettet. Det var en liten nedgang under ramadan, men massehenrettelsene startet igjen i går, da minst ti mennesker ble henrettet. Vi er bekymret for at de skal fortsette samme trend som før ramadan og atomavtalen, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Iran og stormaktene ble nylig enige om en atomavtale som gir det internasjonale samfunnet innsyn i det iranske atomprogrammet. I bytte blir de internasjonale sanksjonene mot Iran opphevet.

Mahmood Amiry-Moghaddam

- Høyeste tallet på 25 år
Amiry-Moghaddam sier at antall henrettelser i Iran har eksplodert sammenlignet med tidligere år.

- Vi registrerte 753 henrettelser i løpet av 2014. Det var det høyeste tallet siden begynnelsen av 1990-tallet. Men selv den rekorden er nå brutt, ettersom Iran har henrettet like mange i løpet av det første halvåret i 2015. Vi må 25 år tilbake i tid for å se noe lignende, sier han.

Amiry-Moghaddam kritiserer det internasjonale samfunnet, Norge inkludert, for at de reagerer med stillhet på den massive henrettelsesbølgen i Iran.

- Det som er paradoksalt, er at dette skjer samtidig som at forholdet mellom Iran og Vesten er på sitt beste.

Hassan Rouhani anses av Vesten for å være en moderat president. I realiteten har det blitt henrettet langt flere folk i Iran under ham enn under hans forgjenger Mahmoud Ahmadinejad.

Amnesty og Iran Human Rights rapporterer om langt flere henrettelser under den moderate presidenten Hassan Rouhani enn under forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad. Amiry-Moghaddam sier Norge var mye mer på banen med å kritisere Irans menneskerettighetsproblemer da sistnevnte var president.

- Vi vet at norske myndigheter nevner dødsstraff i hver samtale med Iran, men det har ingen konsekvenser. Nå vet vi at norske selskaper gjør seg klare til å reise til Iran. Dette kan ikke skje uten at det foreligger klare betingelser fra norske myndigheter, sier han.

Sitter på gjerdet
Norges ambassadør til Teheran, Aud Lise Norheim, har uttalt til NTB at det har vært økende interesse fra norske selskaper som etterlyser råd for å investere i landet, spesielt fra bedrifter innen petroleumssektoren og fiskeoppdrett.

Pressesjef i Aker Solutions, Anne Cecilie Lund-Andersen.

Aker Solutions, som tidligere har uttalt at de åpner for å gjenoppta virksomheten i Iran dersom sanksjonene oppheves, har foreløpig ikke tatt noen beslutninger.

- Det er fremdeles veldig tidlig etter at avtalen ble inngått. På generelt grunnlag er Aker Solutions alltid åpne for å se på muligheter i ulike markeder. Når det er sagt, vil jeg understreke at det er flere faktorer som ligger til grunn når vi gjør vurderinger om hvor vi skal være aktive, sier pressesjef i Aker Solutions, Anne Cecilie Lund-Andersen, til Nettavisen.

Statoil har foreløpig ikke ønsket å kommentere hvorvidt atomavtalen vil kunne føre til at selskapet vil gjenoppta tidligere virksomhet i regimet.

Fakta: Fakta om atomavtalen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

* I bytte mot innsyn skal økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves.

* Teksten skal vedtas som resolusjon i FNs sikkerhetsråd, men det ventes å bli en formalitet da samtlige fem permanente medlemmer av rådet har deltatt i forhandlingene med Iran.

* Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

* FNs sanksjoner gjenopprettes innen 65 dager om Iran bryter sin del av avtalen.

* FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.

* Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år. (©NTB)

Skuffet over avtalen
Norskiraneren Mazyar Keshvari sier han er motstander av atomavtalen, og blir skuffet om norske selskaper etablerer seg i Iran.

- Det er naturlig at selskaper forholder seg til internasjonale lover og regler som er til enhver tid. Men jeg legger ikke skjul på at jeg er skuffet over avtalen med Iran. Jeg ser ikke hva regimet har gitt kontra hva de har fått, sier stortingsrepresentant (Frp) Mazyar Keshvari til Nettavisen.

- Alle de andre utfordringene står fortsatt ved lag. Det er ingenting som er blitt bedre under president Rouhani. Han har hengt flere mennesker enn det den såkalte hardlineren Ahmadinejad gjorde, sier Keshvari.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere