Frykter rabies i Norge

Klimaendringene de siste årene har gjort at eksperter frykter at rabies sprer seg til Norge.

15.09.05 10:23

Det er det milde klimaet som kan føre til at flere flaggermusarter vil etablere seg i Norge. Og det øker faren for spredning av rabiessmitte.

- En kritisk faktor for utbredelsen av flaggermus nordover er blant annet temperaturen under overvintring. Utvider leveområdene seg nordover, vil dette øke faren for spredning av rabies.

I kontakt
- Det finnes lite informasjon om trekkrutene til flaggermusartene i Norge, men vi vet at flaggermus i Europa trekker i nordøstlig og sørvestlig retning mellom faste sommer og vinteroppholdssteder. Mange arter trekker over 1000 kilometer. Norske flaggermus kan allerede være i kontakt med flaggermus på kontinentet, da vi antar at de trekker sørover, heter det i en rapport fra Direktoratet for Naturforvaltning (DN).

Flaggermus er en velkjent bærer av rabies i store deler av verden. I Norge er det til nå ikke registrert denne sykdommen på flaggermus.

Sjelden
- Kontakt mellom mennesker og flaggermus og mellom flaggermus og andre dyr er naturlig svært sjelden, så faren for spredning av rabies fra flaggermus er ikke stor. Rabies smitter primært gjennom bitt, og for mennesker som ikke oppsøker eller håndterer flaggermus er sjansen liten for å bli bitt, heter det videre fra DN.

Direktoratet vurderer nå å samle inn sjuke eller døde flaggermus for laboratorieundersøkelser, slik som man gjør i Sverige.

Rabies er en dødlig sykdom som spres via dyr til mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.