RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter radioaktivt angrep i Vesten

Foto: KIM JAE-HWAN (AFP)
Sist oppdatert:
Terrorister jobber aktivt med å få tilgang til radioaktivt materiale og illojale forskere.

Det kommer fram i dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten som er lekket av Wikileaks.

Under et Nato-toppmøte i januar 2009 opplyste alliansens sikkerhetssjefer medlemslandene om at Al-Qaida forsøkte å lage radioaktive bomber, såkalte skitne bomber, ifølge dokumentene som er lekket av Wikileaks, skriver The Telegraph.

Sikkerhetsanalyser antyder at terrorgrupper nærmer seg stadiet hvor de klarer å utvikle effektive biologiske og kjemiske våpen, som kan drepe tusenvis av mennesker dersom Vesten blir angrepet, skriver avisen.

- Kan påføre langtidsskader
- Skitne bomber er i realiteten vanlige bomber med radioaktivt materiale. Det blir en bombe med forurenset materiale som kan påføre langtidsskade på folk som blir eksponert for det. Men det som er en stor utfordring, er å spre dette materialet i form av støv, sier oberstløytnant Palle Ydstebø, som er hovedlærer ved Forsvarets stabsskole, til Nettavisen.

Det kom også fram på Nato-møtet at det var funnet Al-Qaida-dokumenter i Afghanistan i 2007, som avslørte at terrornettverket hadde gjort større framskritt innen biologisk terror enn tidligere antatt.

- Krevende å utvikle
Ydstebø sier at det imidlertid er svært krevende å utvikle effektive, skitne bomber.

- Hvis du tar en sprengstofflanding med et stykke uran og sprenger det, så vil du få fragmenter, og ikke støv, men det er støv man ønsker, slik at ofrene kan puste inn det radioaktive materialet, sier han.

- Så det å utvikle en skitten bombe som gir effekt, og som skaper store nok mengder med radioaktivt støv, er nok svært vanskelig. De vil kanskje klare å skape noe støv, men det vil i hovedsak være fragmenter. Dessuten er det vanskelig å produsere dette uten tilgang til moderne teknologi og en viss tilgang til industriell kapasitet. Det må en del maskinering til for å få dette radioaktive materialet til å bli til støv, sier Ydstebø.

- Verve illojale forskere
Men en rekke terrorgrupper skal ha forsøkt å verve illojale forskere som har kompetanse innen feltet.

En indisk nasjonal sikkerhetsrådgiver skal blant annet ha opplyst en amerikansk tjenestemann sommerne 2008 om at terrorister «hadde gjort et åpenbart forsøk på å anskaffe spaltbart materiale», og «har den teknologiske kompetansen til å produsere en anordning som var langt mer en bare en skitten bombe».

I tillegg hadde ulike utenriksstasjoner sendt en rekke bekymringsmeldinger til Washington om hvordan terrorister og kriminelle bander smuglet radioaktivt materiale over landegrenser i Europa, Afrika og i Midtøsten.

Ifølge dokumenter fra februar 2009, har britiske tjenestemenn uttrykt bekymring for at illojale atomforskere i Pakistan gradvis kan smugle ut nok mengder med radioaktivt stoff til å lage en bombe.

- Ikke så effektivt som vanlige bomber
Ydstebø sier at Wikileaks’ avsløringen om radioaktive bomber ikke bringer noe nytt til det sikkerhetspolitiske miljøet. Han påpeker at terroristers potensielle bruk av radioaktive bomber er blitt diskutert i fagmiljøene lenge før terrorangrepene i USA i 2001.

Hensikten med et terrorangrep er å skape umiddelbar frykt i befolkningen. Når det gjelder radioaktive bomber, så blir ofrene syke først når det har gått lang tid, og derfor vil ikke såkalte skitne bomber være like effektive som konvensjonelle bomber som påfører umiddelbar, synlig skade.

- Hvis man har et vellykket anslag hvor hundre personer puster inn radioaktivt støv, så vil det ta måneder før de blir syke, og da vil de rammede være spredd for alle vinder, sier han.

- Terrorister er pragmatiske
Derfor tror ikke Ydstebø at det er så gunstig for terrorister å benytte seg av denne typen anslag, dersom målet er å oppnå umiddelbar frykt.

- Generelt sett er terrorister pragmatiske som tenker kost og nytte, med maksimal nytte og minimal innsats. Man får nok en større effekt med en hjemmelagd bombe i et kjøpesenter enn med en sånn radioaktiv bombe. Det vi så på flyplassen i Moskva vil vi nok se mer av enn hendelser med skitne bomber, sier han.

Les også: - Flyplasser er åpne bombemål

Ydstebø henviser til terrorangrepet på flyplassen Domodedovo i Moskva i forrige måned. 35 mennesker ble drept og over 150 skadd da en selvmordsbomber sprengte seg i luften .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere