Gå til sidens hovedinnhold

Frykter raketter kan treffe atomanlegg

Det er en voksende bekymring i Israel for at Hamas’ raketter skal treffe kjernekraftanlegget i Dimona.

Israel er bekymret for at de stadig mer avanserte rakettene som Hamas avfyrer mot israelske mål, skal treffe det topphemmelige kjernekraftverket i Dimona, skriver The Times.

De nye Grad-rakettene, som erstatter de tidligere hjemmelagde Qassam-rakettene, blir smuglet inn til Gaza via underjordiske tunneler fra Egypt. Noen av rakettene som Hamas bruker har en rekkevidde på over 40 kilometer.

Les også: Nordmenn evakuert fra Gaza

I tillegg har Hamas fått tilgang til et titall med iranske langdistanseraketter av type Fajr-3, ifølge israelske myndigheter.

Mange frykter at det bare er et tidsspørsmål før noen av de nye rakettene vil kunne nå kjernekraftanlegget i Dimona.

Ambassaderåd ved den israelske ambassaden i Oslo, Aviad Ivri, ønsker bare å kommentere rakettangrepene generelt når Nettavisen spør om atomkraftverket er et fryktet mål.

- Israel er bekymret for alle rakettene som blir avfyrt fra Gaza uansett rekkevidde eller mål. Den eneste målsettingen med vår militæroperasjon er å få en slutt på Hamas’ angrep fra Gaza en gang for alle, sier Ivri til Nettavisen.

For liten rekkevidde
Atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, tror det er lite sannsynlig at Hamas’ raketter har stor nok rekkevidde til å treffe atomkraftverket.

- Reaktoren befinner seg cirka 80 kilometer fra Gazastripen. I artikkelen i Times refereres det til frykt for at Hamas i framtiden skal få tak i iranske artilleriraketter av typen Fajr-3. Disse antas å ha en rekkevidde på 40 til 45 kilometer. Det vil si at Dimona trolig vil være utenfor rekkevidde i overskuelig framtid, sier Kippe til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Robust mål
Dimona huser Israels eneste atomreaktor og det antas at det er her landets atomvåpen lagres. Kippe tror heller ikke at det vil utgjøre noen stor fare dersom Hamas sine raketter skulle klare å nå atomkraftverket.

- Et annet poeng er at reaktoren etter all sannsynlighet er et svært robust mål, siden den antas å være av strategisk betydning for Israels atomprogram. Det vil derfor trolig kreve gjentatte treff på samme sted før det er realistisk å påføre skader av en sånn art at driften må stanses. Å få til det fra 80 kilometers avstand krever ikke bare et system med stor rekkevidde og stor sprengstyrke, men også svært høy presisjon, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Israels verste mareritt er at samtlige israelske byer vil etter hvert bli potensielle mål for enten Hamas’ raketter i sør eller Hizbollahs raketter i nord ved den libanesiske grensen.

Fire israelere har blitt drept og 56 skadd i rakettangrepene fra Gaza den siste uken, ifølge israelske myndigheter.

Umenneskelig forhold
Den palestinske journalisten Khodr al-Zagm befinner seg i Gaza by og forteller til Nettavisen at forholdene er umenneskelig for de rundt 1,5 millioner palestinere som befinner seg i krigssonen.

- Situasjonen er helt forferdelig. Nå har over 400 palestinere blitt drept og 2000 skadd i den israelske offensiven som har vart i en uke. Flere sivile mål er truffet, og justisdepartementet og utdanningsdepartementet er totalødelagt i angrepene, sier han på telefon fra Gaza til Nettavisen.

- Matsituasjon i Gaza er skrekkelig. Mange palestinere lider fordi Israel har over en lengre tid nektet forsyninger inn til Gaza, sier Khodr.

60 lastebiler med tilsammen 1360 tonn nødhjelp, medisinsk utstyr og medisiner har passert gjennom grenseovergangen Kerem Shalom inn på Gaza-stripen 1. nyttårsdag. Den 2. januar er det forventet at 72 lastebiler med nødhjelp vil passere her, opplyser israelske myndigheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Hamas varsler hevn
Torsdag ble Hamas-leder Nizar Rayyan (49) drept i et israelsk bombetokt. Nå varsler Hamas hevn og har erklært fredag som «vredens dag».

- De har varslet at de etter hvert vil gjennomføre selvmordsangrep i israelske byer. I tillegg fortsetter de med å skyte raketter mot israelske bosettinger ved Gazastripen, samt israelske byer. De har både Qassam-raketter og Grad-raketter, sier Khodr.

Les også: Hamas-leder drept

Israels mål med offensiven er å få rakettangrepene til å opphøre, samt knuse Hamas-bevegelsen en gang for alle.

Hamas tok over kontrollen i Gaza i fjor sommer under en konflikt med den rivaliserende fraksjonen Fatha.

Kommentarer til denne saken