Gå til sidens hovedinnhold

Frykter rødgrønn regjering med frie tøyler for innvandringspolitikken

- Et signal om at dagens asylpraksis er fullstendig feilslått.

En ny orientering fra FN viser at minst 1146 mennesker har mistet livet i forsøk på å nå Europa over sjøveien, i løpet av de første seks månedene av 2021.

Det betyr at dødsfall langs disse rutene er mer en doblet hittil i år, sammenlignet med samme periode året før.

- Asylinstituttet legger opp til dødelige reiser og bidrar ikke til annet enn god samvittighet for oss selv, sier Høyres innvandringspolitiske talsperson, Ove Trellevik, til Nettavisen.

- Fullstendig feilslått

Mens antallet mennesker som forsøkte å krysse Middelhavet til Europa økte med 58 prosent mellom januar og juni i år sammenlignet med samme periode i 2020, har mer enn dobbelt så mange mennesker mistet livet.

- Dette er nok et signal om at dagens asylpraksis er fullstendig feilslått. Asylordningen lokker tusenvis av mennesker inn i døden og utsetter europeiske land for enorme påkjenninger, sier Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim.

Les også: SVs forslag om utvidelse av abortloven møter kraftig motstand fra KrF: – Det er en radikal liberalisering

Høyre og Frp er enige om at det må utvikles en ny ordning for migrantene. Både Trellevik og Helgheim foreslår at myndighetene heller burde bruke penger på å sikre migrantene asyl i trygge tredjeland.

Dette gjør at migrantene ikke behøver å sette ut på den livsfarlige sjøveien over Middelhavet.

- Noe av det viktigste vi kan gjøre nå er å sørge for asyl i trygge tredjeland. Dette er ny politikk som fjerner insentiver for dødsreiser, sier Trellevik til Nettavisen

Han mener FNs nye rapport viser et tydelig behov for endring i asyl- og innvandringspolitikken.

Les også

Asheim om studentfusk: – Loven må presiseres

Uten behov for beskyttelse

I en annen utredning fra FN, der det ble intervjuet nærmere 2000 migranter som har kommet fra afrikanske land til Europa, kom det frem at det var få migranter som søkte asyl, fordi de trengte beskyttelse.

Flere hadde reist til Europa av økonomiske årsaker. De var ikke nødvendigvis fattige i Afrika, og hadde heller ikke et lavt utdanningsnivå.

Nærmere 80 prosent kom for å jobbe og sendte i gjennomsnitt en tredjedel av egne månedlige inntekter tilbake til familien.

Les også: Ap slår tilbake: – Høyre vingler mest i norsk innvandringspolitikk

Helgheim mener Norge bruker unødvendig mye penger på å ta i mot slike ressurssterke migranter, som ikke søker asyl for å få beskyttelse.

- Hadde vi brukt bare litt av de pengene vi nå sløser bort på noen få her, til å hjelpe de som trenger det i nærområdene, så kunne flere hundre tusen mennesker fått et bedre liv, sier Helgheim til Nettavisen.

Dersom høstens Stortingsvalg resulterer i et rødgrønt regjeringsskifte, er både Helgheim og Trellevik bekymret for at innvandringspolitikken skal bli enda mer liberal. Trellevik mener dette vil føre til at flere mennesker velger den livsfarlige veien over Middelhavet.

- SV, Rødt og MDG ønsker å ta inn langt flere, og Støre har i sin tid som leder for Arbeiderpartiet vist at han bukker under for internt press, når mediekjøret rundt asylsaker blir for stort, sier Trellevik til Nettavisen.

Han mener Støres første handling som Arbeiderparti-leder var å myke opp partiets linje på innvandringspolitikken.

- Jeg har ingen tro på at vi får en innvandringspolitikk som reduserer migrasjonspresset dersom venstresiden får makten.

Les også

Vedum åpnet valgkampen på Nordkapp

Solidarisk innvandringspolitikk

På den andre siden mener stortingskandidat for SV, Lars Haltbrekken, at det derimot er mange migranter har et reelt beskyttelsesbehov når de kommer til Europa.

- Partiene som oftest sier de heller vil «hjelpe folk der de er», er også de som kutter mest i bistand, som er viktig for å gjøre noe med årsakene til at folk velger å reise over Middelhavet, sier Haltebrekken til Nettavisen.

Han understreker at SV vil jobbe for en solidarisk, rettferdig og raus flyktningpolitikk.

Innvandringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, sier til Nettavisen at de også vil jobbe for en rettferdig og bærekraftig innvandring. Samtidig understreker han at Norge ikke skal ta imot flere enn vi kan klare å integrere, påpeker Gharahkhani.

- Høyre mangler egne løsninger og politikk på innvandringsområdet. De står i spagat mellom høyrepopulistene i Frp på ene siden, og innvandringsliberale Krf og Venstre på andre, sier Gharahkhani til Nettavisen.

- Så er det faktisk verdt å nevne at den eneste gangen Norge har mistet fullstendig kontrollen over grensene, var under Erna Solbergs ledelse under asylkrisen i 2015.

Han legger også til at de overnevnte rapportene underbygger at dagnes asylsystem er inhumant, urettferdig og lite bærekraftig. Vi må bli kvitt dødsveien over Middelhavet, understreker Gharahkhani.