Frykter skolens inneklima gjør Leander syk

Foto: Lisa Lund Haga (Jarlsberg Avis)

Leander (9) har astma. Han blir så dårlig etter noen få timer på Botne skole at skolen ringer hjem til mor Stine Solberg nærmest hver dag. Nå kjører skolen muggsopptester.

10.02.13 19:17

– Jeg sliter med å puste. Jeg får vondt i magen og blir kvalm. Da sier jeg ifra til læreren og så får jeg medisin. Så ringer de mamma, sier Leander (9) i 4B ved Botne skole om hvordan han har det når han blir dårlig på skolen, skriver Jarlsberg Avis.

Niåringen er en aktiv, sosial gutt som liker å være på Botne skole.

– Skolen er gøy, men det er så slitsomt å bli dårlig hver dag, sier han med et sukk.

– Begynte etter Botne-start
Klassekameratene er blitt vant til at skolepulten hans står tom.

Problemet blottgjorde seg for alvor medio november 2012. Siden da har Leander blitt så syk at han har måttet bli hentet av mor Stine Solberg på skolen nesten hver dag.

– Han hadde aldri astmaanfall ved Hillestad skole de tre årene han var der. Dét er hovedårsaken til at jeg mistenker at inneklimaet ved Botne er grunnen til at han blir så syk, sier moren.

Niåringen var ett av barna som måtte bytte fra Hillestad til Botne skole da Hillestad ble vedtatt nedlagt.

Blek, slapp, varm og trøtt
Solberg har ikke tall på alle gangene skolen har ringt henne.

– Han holder ut maksimalt fram til lunsj. Når jeg henter ham, er han blek, slapp, varm og trøtt. Det eneste han orker å gjøre når han kommer hjem, er å ligge utstrakt på sofaen i flere timer, forteller hun.

Etter det kvikner han til igjen.

– Jeg vil ikke konstatere at det er inneklimaet som gjør ham syk, men jeg har en sterk mistanke ettersom det aldri var noe problem i de tre Hillestad-årene. Jeg får også mine tanker fordi jeg fulgte med på inneklima-saken ved Botne skole høsten 2011.

Holmestrand kommune fikk kritikk fra Arbeidstilsynet og Miljørettet helsevern i 2011 fordi inneklimaet og renholdsrutiner ikke var tilfredsstillende ved Botne skole. Nå skal alle punkter være i orden.

Møtte skolen
Botne skole og Stine Solberg hadde et møte i forrige uke like før Jarlsberg gikk i trykken. Ledelsen lovte da Solberg å ta prøver som kanskje kan gi svar. Prøvene dreier seg om muggsopp og fukt.

– Jeg er veldig glad for at skolen tar oss på alvor og at vi har fått i gang en dialog med ledelsen, roser Solberg lettet.

– Det er viktig for oss å gjennomføre inneklimamålinger hvert år. Det er reelt å være engstelig for alle forhold som angår barna i skolehverdagen, sier rektor Anne Liv Kaarstad Lie.

Hun påpeker at rapporter tilsier at klasserommet per i dag imøterkommer krav til inneklima.

– Vi som skole har ikke interesse av å holde tilbake opplysninger, tilføyer hun.

Utallige prøver viser ingenting
– Jeg er og har vært så fortvilet, sier Solberg.

Hun rister lett på hodet. Munnvikene vender nedover. Øynene er triste.

– Hva har dere gjort av tester for å utelukke andre årsaker?

– Vi har tatt utallige blodprøver hos legen. Vi har testet ulike medisiner og tatt røntgen av lungene hans. Verken jeg eller legen har tidligere sett et behov for å gjennomføre så omfattende tester, sier hun.

Legen er henne svar skyldig. Ingen av prøveresultatene indikerer hva som eventuelt kunne feilet Leander.

Nordfløyen – ikke hele skolen
Holmestrand kommune satte av tre millioner kroner i investeringsbudsjettet i 2012 øremerket kostnader knyttet til utbedring av nordfløyen.

Kommunen bestilte også en byggfaglig tilstandsrapport av nordfløyen. Jarlsberg har fått innsyn i rapporten. Den nevner ikke forekomst av muggsopp.

Kommunen utredet imidlertid aldri hele skolen i 2011 eller i tiden fram til nå.

Les flere saker i Jarlsberg Avis her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.