For åtte dager siden ble Filippinene rammet av tyfonen Ketsana, som drepte mer enn 200 mennesker. Nå rammes Filippinene på nytt av tyfonen Parma.

Den norske Røde Kors-utsendingen Tørris Jæger er urolig for helsesituasjonen til de evakuerte etter de to dødstyfonene.

LES OGSÅ:Kan tjene på naturkatastrofene

- I området rundt Manila, som ble oversvømt da tyfonen Ketsana traff i helgen, pågår nødhjelpsarbeidet for fullt. Situasjonen for mange av de overlevende er imidlertid kritisk. Hjelpesentrene der de evakuerte er samlet er ikke laget for så mange mennesker. Det er veldig tettpakket med folk og dette gjør at luftveisproblemer og lungebetennelse sprer seg her. Små sår blir raskt til infeksjoner, sier Tørris Jæger i en pressemelding.

Røde Kors forsterker nå innsatsen på hjelpesentrene hvor de evakuerte er samlet.

- Økt fare for jordras
Lenger nord i landet rammet tyfonen Parma lørdag formiddag norsk tid.

- Nedbøren som kom med tyfonen i dag, kommer på toppen av en allerede kritisk situasjon. Det er ventet at vannmengder vil oversvømme ulike områder i nord på grunn av at jorden er mettet med vann. Jorden har mistet sin evne til å drenere, noe som også fører til økt fare for jordras, sier Jæger.

Det er ventet at tyfonen vil løye på søndag, og Jæger regner med å få en bedre oversikt over hva som har skjedd i løpet av søndagen.

LES OGSÅ: Ny tyfon rammer Filippinene

Flere tusener evakueres
Flere tusener filippinere har blitt evakuert. Myndighetene har oppfordret folk til å bli i sine hjem selv om de bor i et område som er forventet å bli direkte truffet av tyfonen Parma.

Årsaken er at myndighetene frykter store oversvømmelser og jordskred.

Krisetilstand
President Glora Macapagal-Arroyo har erklært krisetilstand i landet. Hun har også gitt politiet ordre om å bruke makt til å evakuere innbyggere som nekter å forlate hjemmene sine.

Ordren gjelder hovedsakelig områdene ved Camarines Norte, Aurora, det nordlige Quezon, Polillo-øya, Isabela og Cagayan-provinsen.

De evakuerte skal transporteres til skoler og varehus i høylandet.

Frykter tyfonen vil ramme Taiwan
Parma forventes å treffe de nordlige delene av Filippinene, og man frykter at tyfonen også vil treffe Taiwan, skriver nyhetsbyrået AP.

Man har allerede begynt å evakuere landsbyer i den sørlige regionen Kaohsiung.