RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter terroraksjon innen få dager

TERRORBEREDSKAP: Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik holdt torsdag pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig trussel.
TERRORBEREDSKAP: Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik holdt torsdag pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig trussel. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norge er i terrorberedskap. PST frykter en terroraksjon innen få dager.

Det sier justisminister Anders Anundsen (Frp) under en pressekonferanse klokken 10 torsdag.

Anders Anundsen sier det foreligger en konkret trussel mot Norge.

Les PSTs redegjørelse her

Les pressemeldingen fra Politidirektoratet


PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at det er utviklingen i Syria som gjør at man nå står overfor en situasjon som er «alvorlig, men ventet utvikling». Terrortrusselen er knyttet til personer som har hatt tilknytning til Norge og Syria.

PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge.

- Troverdig informasjon
– PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge.

Se Nettavisen live for de siste oppdateringene

- Det er de oppfølgende undersøkelsene vi har gjort for å berike informasjonen som gjør at vi betrakter dette som troverdig uten at vi har fått det verifisert, sier Bjørndal.

Denne aksjonen skal, i følge den informasjonen PST har, skje innen få dager. Bjørndal sier at PST ikke kan utelukke at personene bak trusselen allerede er i Norge.

Det er en tidsavgrenset trussel

Skal skje innen få dager
- Det er de oppfølgende undersøkelsene vi har gjort for å berike informasjonen som gjør at vi betrakter dette som troverdig uten at vi har fått det verifisert, sier Bjørndal.

- TROVERDIG: PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at PST ikke sjelden mottar informasjon om mulige trusler. Disse blir sjekket opp og denne gangen har informasjonen blitt funnet troverdig uten at den har blitt verifisert.

- Det er en tidsavgrenset trussel. Om det betyr innen fem eller sju dager, vet vi ikke, men det er ikke en situasjon som vil vare fram til jul, sier Bjørndal.

Politiet har tilbakekalt personer fra ferie og jobber nå for å avklare situasjonen. Det vil også bli mer synlig politi på sentrale trafikkknutepunkter de neste dagene. Myndighetene vil også sikre norske grenseoverganger bedre.

Viste til Belgia-aksjonen
Bjørndal viste til hendelsen i Belgia i mai i år som et eksempel på en terroraksjon gjennomført av personer knyttet til Syria og Europa.

Fire personer mistet livet da en person åpnet ild ved det jødiske museet i Belgias hovedsta. Gjerningspersonen hadde tilhørighet til Frankrike, og hadde kjempet i Syria før han reiste til Belgia og gjennomførte handlingen.

Ukjent mål
Bjørndal sier at PST ikke sjelden får informasjon om at det planlegges slike terroraksjoner. Slike opplysninger blir da undersøkt. Denne gangen har PST undersøkt informasjon og funnet at risikoen for en aksjon denne gangen er så stor at man har valgt å informere offentligheten.

PST har ikke fått informasjon om trusler mot konkrete objekter. Hvordan en eventuell terroraksjon skal gjennomføres er altså ukjent.


SISTE: Oslo-politiet har iverksatt en rekke tiltak, både synlige og usynlige, for å beskytte sentrale bygg og handle raskt mot terror. Over hele landet er politi og sykehus satt i økt beredskap.

PST-sjef Benedice Bjørnland hadde torsdag kveld ingen flere konkrete opplysninger å komme med, ut over at det er snakk om en gruppe personer som har vært sammen med ekstreme islamister, og som av dem har fått i oppdrag å utføre en terroraksjon i Norge.Kort varsel
Politiet meldte torsdag morgen at det blir iverksatt tiltak for å møte en mulig konkret trussel. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) holdt pressekonferanse om saken klokka 10 i Plenumssalen i R4.

På pressekonferansen ble det redegjort for trusselbildet og de tiltak som gjøres av politiet.


Justisminister Anders Anundsen (Frp) skal avholde pressekonferanse.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere