*Nettavisen* Nyheter.

Frykter todelt helsevesen der rike kjøper seg friske

Oslo (NTB): Norge er på vei mot et todelt helsevesen der rike bruker private klinikker eller reiser ut av landet for å sikre seg bedre behandling, frykter tidligere sjef ved Radiumhospitalet, Jan Vincents Johannessen.

12.01.12 07:20

- De uten midler kan få et dårligere tilbud og havner i køen ved offentlige sykehus hvis ikke disse klarer å henge med i utviklingen, sier Johannessen til Dagens Næringsliv.

Johannessen som er regnet som Norges fremste prostatakirurg, sier han ville gjort som mange nå gjør - å velge behandling i Sverige, Tyskland eller USA.

I Oslo der det kun er tre urologer som utfører blant annet kreftoperasjoner i menns underliv, er det mange måneders, opptil flere års, ventelister på å få sjekket underlivet og ta MR-undersøkelse av prostata. For 30.000 kroner kommer man imidlertid rett inn til den private klinikken Aleris for å få gjort undersøkelsene.

Johannessen mener økt konkurranse fra private institusjoner i Norge kan være en løsning for å hindre at folk reiser ut av landet. Han mener sammenslåingen av sykehusene i Oslo til Oslo universitetssykehus har mye av skylden for nedprioriteringer og helsekøer i Oslo-området.

Administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst, vil ikke kommentere kritikken, men avviser på generelt grunnlag at prostatakreft nedprioriteres.

- Kreftbehandling er ett av våre prioriterte områder, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.