RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter vannpipe-trend

Foto: BULENT KILIC (AFP)
Sist oppdatert:
Trodde du det var ufarlig å røyke vannpipe? Da tok du feil.

Nasjonalt råd for tobakksforebygging frykter at vannpiperøyking skal få fotfeste blant ungdom. Slik røyking er imidlertid ikke ufarlig, advarer rådet.

- Mange tror det bare er fruktsmaker i vannpiperøyken og anser dette som ufarlig. Men høyst sannsynlig er det mye tobakk i det som røykes, og dette er skadelig, sier fungerende leder i Nasjonalt råd for tobakksforebygging, Anne Lise Ryel til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge en 2005-rapport fra WHO inneholder vannpiperøyken giftstoffer som man vet kan forårsake lungekreft, hjertesykdom og andre sykdommer. Den samme rapporten slår fast at vannipetobakken ofte er søt og tilsatt gode smaker, noe som gjør den svært tiltalende.

Høye tall
Det var etter at danske Kræftens Bekæmpelse, som tilsvarer norske Kreftforeningen, holdt et foredrag i Nasjonalt råd for tobakksforebygging tidligere i høst at vannpiperøyking nå har blitt satt på kartet også her i landet.

For i Danmark bekymrer utbredelsen vannpiperøyking har fått der: Hele 64 prosent av ungdom mellom 16 og 20 år har prøvd å røyke vannpipe, ifølge Kræftens Bekæmpelse. Danmark har høyest ungdomstall på vannpiperøyking i Nord-Europa, og årsaken er blant annet at det største produksjons- og importfirmaet på vannpipetobakk på det europeiske markedet er dansk, ifølge organisasjonen.

- Diskuterer forbud
Ifølge prosjektleder Per Kim Nielsen i Kræftens Bekæmpelse har danske politikere nå blitt så oppmerksomme på vannpiperøyking at man har begynt å diskutere et forbud mot tobakksprodukter som inneholder store mengder sukker, noe blant annet vannpipetobakk gjør. Et slikt forbud eksisterer allerede i Tyskland, ifølge Nielsen.

- Tallene blant unge dansker bekymrer veldig, også fordi vi har en undersøkelse som viser at risikoen for å bli sigarettrøyker er større når man røyker vannpipe, sier Nielsen.

Han påpeker også at inntrykket av at vannpiperøyking ikke er avhengighetsskapende, er feil.

Gryende trend?
I Norge har vi ikke skikkelige tall på vannpiperøyking, sier Anne Lise Ryel.

- Dette er såpass nytt, og vi oppfatter dette som en gryende ungdomstrend som er sosial og hyggelig og ofte foregår hjemme hos folk. Når vi samtidig bruker masse energi på å unngå at folk begynner å røyke, må vi gjøre hva vi kan for å unngå at trenden får skikkelig fotfeste, påpeker Ryel.

Vet lite
Lederen i forebyggingsrådet sier man ikke kan vite med sikkerhet om det er tobakk i alt som røykes i vannpiper, men at danske opplysninger viser at omkring en tredel av innholdet i de vanlige produktene som røykes i vannpipe er tobakk.

- Men det kan godt hende noe av dette ikke inneholder tobakk i det hele tatt, eller at noen produkter har mer tobakk enn andre. Dette vet vi dessverre for lite om i dag, erkjenner Ryel.

Hun sier mange trolig tar med seg vannpipetobakk hjem fra ferie i andre land, men at det også selges røykeprodukter til vannpiper i Norge.

Ønsker forbud
Helsedirektoratet vurderer nå muligheten for et forbud mot import av vannpipetobakk til Norge.

Etter at Kræftens Bekæmpelse i et møte med Nasjonalt råd for tobakksforebygging fortalte om vannpipetrenden i Danmark, har det norske Helsedirektoratet begynt å se på mulighetene for et forbud mot import av vannpipetobakk.

- Dersom det er mulig, kan et forbud forhindre at dette sprer seg, sier Kaja Kierulf, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Advarer mot helsefaren
For direktoratet frykter også at vannpiperøyking kan øke i Norge.

- Når vi har de danske tallene er det nærliggende å tro at vannpiperøyking også vil kunne bre om seg i større grad i Norge, sier Kierulf, som også advarer mot helsefaren ved å røyke slik tobakk.

- Dette er, på lik linje med annen tobakksrøyking, helseskadelig. Jeg tror ikke folk har nok informasjon om hvor helseskadelig det er, i og med at det har den formen og lukten det har, sier hun.

Mangler helseadvarsel
Kierulf sier norske helsemyndigheter har fått opplyst at en del av vannpipetobakken som selges, ikke inneholder helseadvarsel.

- Det skal alle produkter med tobakk ha. Vi vurderer nå hvordan vi skal følge dette opp, sier Kierulf.

Direktoratet jobber nå med å skaffe seg oversikt over hvor utbredt vannpiperøying faktisk er i Norge. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere