Gå til sidens hovedinnhold

Fryktet at terroristen skulle drepe advokaten

Politiet var redd for at advokat Geir Lippestad skulle bli offer for et «bonusoppdrag».

Politiet var redd for at massemorder Anders Behring Breivik bevisst valgte en advokat som var Arbeiderparti-medlem for å drepe ham, skriver VG.

Uavhengige kilder i politiet skal ha bekreftet opplysningene overfor avisen.

Ville ta flere «forrædere»
I Breviks såkalte manifest skriver han at man alltid bør forsøke å gjennomføre et «bonusoppdrag» der man benytter muligheten til å ta livet av enda flere «forrædere».

Advokat Geir Lippestad ønsker ikke å kommentere politiets frykt for at Brevik kunne hatt en attentatplan mot ham, men uttaler til VG at:

- Jeg har ingen grunn til å tro at det var en plan han hadde. Utover det kommenterer jeg ikke min egen sikkerhet.

- Breivik var i Kragerø sammen med to kamerater dagene før
Ifølge vitner lokalavisen Varden har snakket med, var terrorsiktede Anders Behring Breivik i sommerbyen Kragerø dagene før anslagene mot regjeringskvartalet og Utøya.

Hva han gjorde i Kragerø dagene før terroranslagene, er derimot ukjent. Han skal imidlertid ha oppsøkt en forretning i sentrum og vært iført en genser med et politilignende merke.

- Operasjonen er fullført og vil overgi seg
VG kan på onsdag også fortelle hva Breivik sa da han ringte politiet etter massakren på Utøya 22. juli: «Breivik. Kommandør. Organisert i den antikommunistiske motstandsbevegelsen mot islamisering. Operasjonen er fullført og vil overgi seg til Delta».

Ifølge avisen er dette sitatet eksakt de ordene Anders Behring Breivik brukte da han ringte politiet med en mobil registrert i han eget navn. Mobilen er ikke funnet.

Terrorforsker Helge Lurås ved NUPI sier til VG at det er to muligheter for å analysere utsagnet til Breivik.

- Enten driver han et spill hvor han kommer med planlagte utspill for å skape en aura og mystikk rundt seg selv og for å skape blest i mediene, eller så innbiller han seg faktisk at han opererer på vegne av noe større enn seg selv, en del av disse ridderne. Jeg heller mot at det er et relativt bevisst spill fra hans side, men det er mulig jeg overvurderer ham, sier Lurås.

700 personer skal avhøres
Til sammen 700 personer skal avhøres av politiet etter terrorangrepet 22. juli. Lektor ved Politihøgskolen, Ivar Fahsing, mener politiet har hastverk med å få avhørt vitnene, skriver NRK.

Han frykter at den store mediedekningen kan gjøre at vitnene blander sammen ting de har hørt, lest eller blitt gjenfortalt, med det de faktisk har opplevd.

- Det er en slags kamp mot klokken. All den informasjonen som de har opplevd er som vi pleier og si «ferskvare», og med det enorme medietrykket som denne saken har, så er det selvsagt en fare for at man blander sammen ting. Jo lengre tid det går, jo mer øker den faren, sier Fahsing til nettstedet.

- Omfattende etterforskning
Politiarbeidet etter terrorangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli vil ta lang tid, også før det foreligger noen rettssak.

- Det er ikke særlig tvil om at det arbeidet som ligger foran politiet, og særlig Oslo politidistrikt, vil komme til å bli langvarig og omfattende, sa visepolitimester Hans Halvorsen på en pressekonferanse onsdag.

Halvorsen fortalte at de vil etablere en egen enhet som skal håndtere terrorsaken, som skal ligge under Oslo politidistrikts Vold- og sedelighetsseksjon.

- Saken er per nå ganske omfattende. Det er snakk om 27-28 prosjekter, og vi har mange som jobber med disse sakene, sa han, og la til at de foreløpig regner med å måtte ha denne organiseringen i ett år.

Per nå er det over 100 politfolk som jobber med saken bare i Oslo.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken