Fugleinfluensa oppdaget i Frankrike

Åtte land har stoppet importen av fjærkre fra Frankrike etter at det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1 er oppdaget sørvest i landet.

Viruset er oppdaget i et område der det er mange produsenter av fjærkre og foie gras (gåse- og andelever), opplyser det franske landbruksdepartementet.

Det er det første utbruddet på åtte år i Frankrike, som er EUs største jordbruksprodusent. Myndighetene har bekreftet at det har vært et utbrudd av fugleinfluensa på en kyllingfarm. Viruset tok livet av 22 av 32 kyllinger i en bakgård i Biras i Périgord-regionen.

Landene som nå har stoppet importen av fjærkre fra Frankrike er Japan, Marokko, Sør-Korea, Kina, Thailand, Egypt, Algerie og Tunisia. Ingen av Frankrikes handelspartnere i EU har stoppet importen.

Utbruddet kommer like høysesongen for foie gras. Salget tar av rundt jul- og nyttårstider. Engrossalget av fransk foie gras var rundt 2 milliarder euro, drøyt 18 milliarder kroner, i fjor.

Den franske landbruksministeren Stephane Le Foll sier at det ikke er noen risiko for å bli smittet av fugleinfluensa gjennom mat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.