*Nettavisen* Nyheter.

Fulgte planen - blåste røyken mot innesperrede bilister

Leikanger (NTB): Beredskapsplanen og misforståelse om hvor i tunnelen det brant, førte til at røyken i Gudvangatunnelen ble blåst mot der det befant seg flest folk.

Mandag kom Statens vegvesen med sin rapport etter brannen i tunnelen i Sogn og Fjordane 5. august i fjor, melder NRK. Da et vogntog begynte å brenne inne i den 11 kilometer lange tunnelen, blåste ventilasjonsanlegget først røyken mot Flåm.

Da brannslukkingsapparatene ble tatt i bruk og brannen ble varslet, snudde derimot viftene og blåste røyken mot Gudvangen, i henhold til beredskapsplanen for tunnelen. Dette er for at brannvesenet skal kunne komme til og starte sluknings- og redningsarbeidet.

I tillegg trodde brannsjefen at det brant nærmest Gudvangen, skriver NRK. Problemet var at tunnelåpningen ved Gudvangen i virkeligheten var betydelig lenger unna brannen enn åpningen på Flåm-siden. Det var også mellom Gudvangen og det brennende vogntoget de fleste i tunnelen befant seg. Dermed ble det meste av røyken blåst mot den delen av tunnelen hvor det var flest folk.

Brannsjefen opprettholdt instruksen om at røyken skulle mot Gudvangen. Et styrepanel som kunne blåst røyken motsatt vei, ble ikke benyttet. «Det kan virke som om brannvesenet ikke kjenner styringspanelet godt nok», står det i rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.