*Nettavisen* Nyheter.

Full busskrig i Tromsø

KJØRER TIL FLYPLASSEN: Airport Shuttle Service kjører minibusser til fastsatte tider mellom hotellene i byen og flyplassen. Fra venstre Marlene Lyko, Gert Andersson og Sabina Andersson.

KJØRER TIL FLYPLASSEN: Airport Shuttle Service kjører minibusser til fastsatte tider mellom hotellene i byen og flyplassen. Fra venstre Marlene Lyko, Gert Andersson og Sabina Andersson. Foto: Ragnhild Gustad (Nordlys)

- De sa «reis hjem, svenskehorer».

29.04.14 17:04

TROMSØ (nordlys.no): Det er busskrig i Tromsø. Airport Shuttle Service ble mandag politianmeldt av Cominor for kjøring uten ruteløyve.

Innehaver av Airport Shuttle Service, Gert Andersson, mener det han gjør, er helt lovlig virksomhet.

To av hans medarbeidere som jobber som salgskonsulenter for Airport Shuttle Service på flyplassen i Tromsø, forteller at de er blitt truet og trakassert av Cominor-sjåfører mens de har hentet flypassasjerer og geleidet dem til sin minibuss.

«Svenskehorer»

– Vi er blitt kalt «svenskejævler», og de har sagt «reis hjem, svenskehorer». De har også brukt fysisk vold. Når vi har båret reisebager for våre kunder, har de slitt fra oss bagasjen og sagt at vi driver ulovlig pirattaxivirksomhet, sier Sabina Andersson og Marlene Lyko som jobber som salgskonsulenter for Airport Schuttle Service til Nordlys.

Jobben består i å informere ankomstpassasjerer om shuttletilbudet, og tilby skyss til byens hoteller.

Tirsdag kommer de to svenske kvinnene til å politianmelde Cominor-sjåfører for trakasseringen. De understreker at det ikke er alle Cominor-sjåfører som har trakassert dem.

– Vi har også fått unnskyldning fra en sjåfør som syntes kollegaers oppførsel var pinlig, forteller de to salgskonsulentene.

Rutetransport krever løyve

Hege Pedersen, som er daglig leder i busselskapet Cominor, bekrefter at de mandag politianmeldte virksomheten til Airport Shuttle Service.

– Vi mener dette er rutetransport som kjøres etter rutetabell og fra faste holdeplasser. For å drive slik rutetransport, må man søke fylkeskommunen om ruteløyve, sier Hege Pedersen.

Rutetransport krever løyve

Hege Pedersen, som er daglig leder i busselskapet Cominor, bekrefter at de mandag politianmeldte virksomheten til Airport Shuttle Service.

– Vi mener dette er rutetransport som kjøres etter rutetabell og fra faste holdeplasser. For å drive slik rutetransport, må man søke fylkeskommunen om ruteløyve, sier Hege Pedersen til Nordlys.

Gert Andersson har turvognløyve, men sier at kjøringen mellom hotellene og flyplassen, ikke er på turvognløyvet.

– Jeg har avtale med hotellene i byen om å kjøre deres gjester til og fra flyplassen. Da trenger jeg ikke noe annet løyve, sier Gert Andersson.

Startet onsdag

Gert Andersson har inntil ganske nylig hatt to maxitaxi løyver for MinTaxi, men har avsluttet taxikjøringen. Han startet med shuttlekjøringene til og fra flyplassen onsdag for snart ei uke siden.

Flere hotell bekrefter at de har en muntlig avtale med Andersson om shuttlekjøring til og fra flyplassen.

– Vi har en muntlig avtale med Andersson om at han kjører forbi og plukker opp passasjerer til fastsatte tider. Men vi har ingen skriftlig avtale, verken med ham eller med Cominor. Jeg regner med at de har de løyver de må ha. Vi har ikke sjekket noe omkring det, sier hotelldirektør Pål Henrik Remmer på Radisson Blu-hotellet.

Tidtabell på hotellene

Hotellene har også hatt et oppslag stående i resepsjonen. I går ettermiddag var tidtabellen fjernet på Clarion Bryggen, men sto på disken på With-hotellet.

– Vi fikk en henvendelse like før helga vedrørende denne saken. Vi har ikke rukket å vurdere den ennå, sier Jan Egil Vassdokken som er avdelingsleder på samferdselsetaten.

– Gert Anderson sier han kjører på en avtale med hotellene, og at han derfor ikke behøver noe løyve. Har du noen kommentarer til det?

– Det høres ikke riktig ut. Så lenge han tar betaling, er det løyvepliktig. Tre forhold må være til stede hvis man skal kreve at virksomheten må ha rutevognløyve. Da må kjøringen skje til fastsatte tidspunkt, til fastsatte holdeplasser, og kjøringen må være åpen for alle, sier Vassdokken.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.