*Nettavisen* Nyheter.

Full fest før helgen

Gladmeldinger fra USA satte fart i børsoppturen.

Nye tegn på at den amerikanske økonomien er i klar bedring ga full jubel i aksjemarkedet.

På Oslo Børs ble hovedindeksen sendt opp 1,83 prosent til 362,73 poeng, og omsetningen lå på over 8,2 milliarder kroner.

For uken sett under ett ble mye reddet av den sterke oppgangen fredag. Tre av fem dager endte i pluss, men fornyet usikkerhet rundt hva de kinesiske myndighetene vil gjøre for å hemme den voldsomme veksten har ført store svingninger fra dag til dag. Samlet steg børsen 1,57 prosent denne uken.

Årets første børsmåned ble også avsluttet fredag, og fasiten viser at den mye omtalte januareffekten ikke fikk den ønskede virkningen. Januarmåned ble samlet negativ med et fall på 2,4 prosent.

Veksten i den amerikanske økonomien var langt høyere enn hva økonomene hadde regnet med på forhånd, og det sender aksjemarkedet rett opp.

Bakgrunnen for optimismen skyldes en kombinasjon av sterke resultatrapporter og positive overraskelser fra makrobildet.

I fjerde kvartal 2009 steg bruttonasjonalproduktet i USA med 5,7 prosent. Dette var langt høyere enn allerede høye anslag. Konsensus blant økonomene lå på en BNP-vekst på 4,5 prosent. Det er andre måned på rad at veksten er tilbake i den amerikanske økonomien. I tredje kvartal steg BNP med 2,2 prosent. Tallene fra Bureau of Economic Analysis ga en voldsom oppsving på børsene. Konsumentene har igjen økt forbruket, og forbruket er selve nøkkelen i den amerikanske økonomien.

Dette er en god bekreftelse på utsiktene fra den amerikanske sentralbankens syn på økonomien. Tidligere i uken bekreftet Federal Reserve at den amerikanske økonomien er i bedring.

Forbrukersentimentundersøkelsen fra Universitetet i Michigan viser at stemningen blant forbrukerne er i klar bedring. I januar steg forbrukersentimentindeksen til 74,4 poeng og havnet godt over økonomenes forventninger på 73 poeng.

I tillegg ser innkjøpssjefene langt lysere på den økonomiske utviklingen. Innkjøpssjefsindeksen Chicago PMI steg til 61,5 poeng i januar fra 58,7 poeng i desember. Dette var langt bedre enn økonomenes forventninger på 57,2 poeng.

Blant tungvekterne er det kun Statoil som henger igjen. Den norske oljekjempen falt 0,52 prosent til 134 kroner, og holdes ned av en svak oljepris.

Yara ble sendt opp 4,60 prosent til 249,90 kroner. Selskapet har solgt sine aksjer i den brasilianske gjødselsprodusenten Fosfertil til industrigiganten Vale. Salget gir en gevinst for Yara på 3,25 milliarder kroner.

Les mer: Milliardgevinst til Yara

Analytikerne virker å være svært fornøyd med at Yara klarer å synliggjøre verdiene som ligger i selskapet. Flere av meglerhusene har sendt ut analyser der det kommer frem at de trekker frem salget.

Les mer: Analytikerne kommenterer Yara-salget

Flere andre av selskapene hadde også en sterk utvikling. DnB Nor steg 4,16 prosent til 67,65 kroner, mens cruiserederiet Royal Caribbean Cruises ble løftet 3,08 prosent til 157,40 kroner og fikk en oppgang for andre dag på rad etter å ha lagt frem resultater som var langt bedre enn markedet hadde forventet.

Blant annet er analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets fornøyd med hvordan cruiserederiet gjorde det i fjerde kvartal. Utsiktene fra selskapet ble også verdsatt av aksjemarkedet.

Les mer: - Cruise går i riktig retning

Lakseoppdretterne i Marine Harvest hadde også en god dag på børsen. Aksjen steg 7,24 prosent til 157,40 kroner.

Les mer. Ser sterkt kjøpssignal i Marine Harvest

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.