Forrige uke gikk nyheten om at Polen ville sende stridsvogner til Ukraina verden rundt. Nettavisen var blant mediene som meldte dette, etter at Polens president, Andrzej Duda, kom med budskapet under et besøk i den vestukrainske byen Lviv onsdag forrige uke.

Les mer: Kaller stridsvognen «slagmarkens dronning»: – Blir helt avgjørende for ukrainerne

Polen bygger for tiden opp en betydelig militærmakt, og har cirka 250 tyske stridsvogner av typen Leopard 2. De vil gjerne sende stridsvogner til Ukraina. Problemet til polakkene er at de trenger godkjenning fra Tyskland for å sende Leopard 2 til Ukraina, og det har de i skrivende stund ikke fått.

Tyskland har fått massiv kritikk for det enkelte har ment er mangelfull støtte til Ukraina. Til tyskernes forsvar skal det sies at de etter hvert har sendt både mye og tungt materiell til det krigsherjede landet, men det har ikke vært uten interne stridigheter. Så sent som denne uken trakk den tyske forsvarsministeren seg. Nettavisens skribent Asbjørn Svarstad beskrev situasjonen slik: Det har heller ikke hjulpet på situasjonen at forsvarsminister Christiane Lambrecht (56) åpenbart ikke er i stand til å gå forbi en eneste hundelort uten å tråkke midt oppi den.

Les kommentaren: Olaf Scholz presses til å gi tanks til Ukraina

Onsdag kveld melder Wall Street Journal og flere tysker medier, at de har kilder på at donering av tyske Leopard-stridsvogner avhenger av om USA sender moderne Abrams-stridsvogner.


Den kjente situasjonen onsdag er i alle tilfelle at Polen, Finland og flere andre land har sagt seg villig til å donere Leopard 2 til Ukraina, men tyskerne har enda ikke gitt de nødvendige tillatelsene, til tross for at Ukraina gang på gang har sagt at Leopard 2 er den perfekte stridsvognen for dem.

Forrige uke ble det klart at britene vil sende 14 stridsvogner av typen Challenger 2, og dette blir sett på som et ytterlige press mot Tyskland. Ved å være det første landet til å sende stridsvogner til Ukraina tar britene mye av den diplomatiske støyten tyskerne tilsynelatende kvier seg for.

– Ikke nok

– Dette er de første sikre lovnadene om moderne stridsvogner til Ukraina. Men Storbritannia vet godt at dette ikke er nok. Ukraina vinner ikke krigen med 14 stridsvogner. Derfor må lovnaden forstås som forsøk på å danne en flernasjonal koalisjon med land som donerer stridsvogner til Ukraina – land som Polen og Finland pusher på for dette. Leopard 2 er den moderne stridsvognen det finnes flest av i Europa, sier Tobias Sæther til Nettavisen.

Wagner-kommandant til Norge: Eksperten har ikke hørt om lignende: – Vi vet det er gnisninger der

Sæther er forsker på Ukraina-prosjektet ved Stabskolen, og har forsket på krigen mellom Russland og Ukraina siden 2014. Til Nettavisen sier han at stridsvogner og andre slagkraftige våpensystemer blir svært viktig fremover, hvis Ukraina skal klare å slå russerne tilbake.

Sæther forklarer at representanter fra de tyske kristendemokratene har åpnet for at Tyskland skal gi eksporttillatelse, det har også de grønnes økonomiminister og visekansler. Men segmenter i sosialdemokratene – som sitter i regjering sammen med grønne og liberale – er skeptiske.

– Ved hjelp av opptrening av nye styrker og vestlig støtte til våpen og trening klarte ukrainerne i høsten 2022 å ta tilbake initiativet på bakken. Gjennom blant annet endringer i innen kommando og ledelse, tiltak inn mot forsvarsindustrien og mobilisering og trening av nye styrker forsøker Russland å gjenerobre initiativet. Det er grunn til å ta høyde for at mobilisering av nytt personell vil gjøre en forskjell for Russland over tid, sier Sæther.

Les også: Wagner-sjefen sier han har 52 nordmenn klare til å reise hjem og gjennomføre statskupp

Trenger hundrevis

Ukrainerne har selv sagt at de trenger 200–300 stridsvogner og 500–600 pansrede kjøretøy for ha sjanse til å fortsette å frigjøre territorier utover i 2023.

Siden invasjonen natt til 24. februar i fjor har mange vestlige politikere og andre samfunnsdebattanter tatt til orde for at man ikke må eskalere krigen ved å gi Ukraina for tunge og for avanserte våpensystemer. Sæther mener dette ikke er et argument for å droppe å sende stridsvogner. Både fordi Ukraina allerede har fått andre potente våpensystemer med stor slagkraft, men også fordi Russland knapt har evne til å eskalere konflikten noe særlig mer.

Les også: Dette bildet kan være et tegn på en russisk krise: – Begynner å nå bunnen

– Et aspekt som særlig har vært oppe i tysk debatt om stridsvogner til Ukraina er den historiske rollen til stridsvogner som symbol for moderne krigføring. I tysk debatt har det vært pekt på rollen stridsvogner spilte i Nazi-Tysklands overfall på Sovjetunionen. Dette har spilt inn i en debatt i Tyskland rundt landets historiske ansvar. Lidelser påført den sovjetiske befolkningen av tyske styrker under andre verdenskrig har vært brukt som begrunnelse mot å sende tyske stridsvogner til Ukraina. Andre, og stadig flere, har pekt på at det tyske angrepet på Sovjetunionen i veldig stor grad gikk utover ukrainerne og sovjetisk Ukraina, og at det finnes et historisk argument for å denne gangen støtte ukrainerne i deres forsvar mot russisk aggresjon, sier Sæther til Nettavisen.

Både tyske Leopard 2 og britiske Challenger 2 er utviklet under den kalde krigen med tanke på å ta ut sovjetiske stridsvogner. Hvis Ukraina nå får tilgang på disse stridsvognene kan det vise seg å være svært effektivt mot russernes stridsvogner, som stort sett stammer fra Sovjetunionens dager.

Les også: Ukraina kan få nytt supervåpen: – Vil gjøre en forskjell

Fredag denne uken samles flere vestlige land på Ramstein-flybasen i Tyskland for å diskutere ytterlige våpenleveranser til Ukraina. Den britiske avisen The Telegraph har i podkasten sin «Ukraine: The Latest» referert til kilder som sier at dette kan bli uken Ukraina får det utstyret de trenger for å vinne krigen.

– Jeg har forventninger til at det skjer ting på stridsvognfronten denne uken, sier Tobias Sæther til Nettavisen.