RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full gass med møkk

Foto: scanpix
Bensinmangel er noe dritt. Hvis du ikke gjør som japanske forskere, og snur på det.

Forskere i Japan sier de nå har funnet løsningen på landets energiproblem: Kumøkk. Og ikke nok med det, om det lukter deilig vanilje av sjampoen din, vil du kanskje ikke vite hvor duften kommer fra.

Uutnyttet ressurs
Sakae Shibusawa er professor ved landbruks- og teknologiuniversitetet i Tokyo, og sier ifølge AP at hans forskerteam har lykkes med å utvinne 1,4 milliliter bensinliknende væske fra 100 gram kumøkk. Metoden er å bruke høyt trykk og varme.

- Metoden vil være til stor fordel for bønder ved at man blir kvitt store mengder med avfall fra husdyrproduksjonen, sier Shibusawa.

Kokt under trykk
Hvert år produseres rundt 500.000 tonn møkk fra kveg i Japan.

Japan er nesten utelukkende avhengig av import av olje og bensinprodukter, og ifølge Tomiaki Tamura i det nasjonale energibyrået er drivstoff fra kumøkk noe helt nytt på energifronten.

Forskerteamet klarte å framstille bensinen ved å starte en kjemisk reaksjon i møkka og sette den under trykk samtidig som den ble varmet opp til 300 grader. Forskerne håper at teknologien kan brukes kommersielt innen fem år.

Godlukt fra tarmen
Et annet eksperiment avslørte et annet forretningspotensiale ved kumøkk, der forskere klarte å trekke ut en aromatisk vaniljeingrediens fra kumøkka. Dette kan ifølge Miki Tsuruta i selskapet Sekisui Chemical kunne brukes som duft i sjampo og i stearinlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere